Fa 350 anys, el 15 de juny del 1673, obria les portes l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. Per celebrar-ho, l’Oratori organitza el proper 15 de juny, a les set de la tarda, un concert extraordinari i amb tres intervencions musicals d’excepció vinculades a la històrica seu de Sant Felip Neri.

En el concert intervindran la Coral Sant Jordi, l’organista Montserrat Torrent i la Jove Capella Reial de Catalunya. El concert és gratuït i d’accés lliure fins a completar l’aforament

La Coral Sant Jordi, un dels cors catalans més prestigiosos, té la seva seu des de fa cinquanta anys a l’Oratori de Sant Felip Neri, on també assaja la coral infantil l’Esquitx.

El programa inclou peces del primer concert que va fer la Coral Sant Jordi quan la va fundar Oriol Martorell fa 75 anys i tres peces de cançó catalana. Entre aquestes, la coral ha escollit dues obres de Lluís Millet que va ser mestre de capella de Sant Felip Neri de Barcelona.

En la segona part del concert es podrà escoltar de manera excepcional la interpretació de l’organista Montserrat Torrent. Amb 97 anys continua activa i és un referent internacional.

La seva fundació ha impulsat la recuperació de l’orgue de Sant Felip Neri que també porta el seu nom. L’orgue Montserrat Torrents és una singularitat de format barroc, que es va inaugurar el novembre del 2021.

Les peces del concert que interpretarà Montserrat Torrent formen part del patrimoni de la música d’orgue barroca i especialment ibèrica que ella ha contribuït a internacionalitzar.

Durant l’acte intervindrà l’organista titular de l’Oratori Sant Felip Neri, Bernat Bailbé. Finalment, la Jove Capella Reial de Catalunya interpretarà una missa i motets de Tomás Luis de Victoria, polifonista renaixentista que el 1578 va entrar a la Congregació de l’Oratori.

La Jove Capella Reial de Catalunya és una iniciativa de Jordi Savall i Lluís Vilamajó, el seu director, que, promocionant veus joves s’ha convertit en un referent de la música antiga i barroca.

L’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona és un espai únic de Barcelona. L’edifici de l’església i del convent han mantingut el perfil i l’atmosfera de l’època barroca.

Durant 350 anys ha estat un dels referents espirituals de la ciutat i ha marcat personatges clau de la història de Catalunya com Jacint Verdaguer, Torras i Bages i Antoni Gaudí.

L’arrelament al país i la renovació religiosa han estat permanents entre els religiosos felipons que han residit a l’Oratori. Això l’ha convertit en un lloc de culte, cultura, música i irradiació espiritual molt apreciada per tots els barcelonins.

En l’acte es projectarà un vídeo que recull el valor patrimonial de l’Oratori i exposa algunes de les propostes de futur que avui ja s’hi estan desenvolupant.

Diumenge 18 de juny, a les 12 del migdia, continuarà la celebració amb una eucaristia d’acció de gràcies pels 350 anys de l’Oratori de Sant Felip a Barcelona presidida per l’actual prepòsit.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!