A Tivenys iniciem el mes de juny arribant a l’equador de les celebracions del 250è aniversari de la dedicació del temple parroquial de Sant Miquel i Sant Benet, i ho hem fet participant de l’acte central i més extraordinari que des de fa temps la parròquia ha anat preparant perquè fos una realitat: el concert de l’Escolania de Montserrat.

El divendres 7 de juny de 2024, una setmana després de la seva gira a Luxemburg, els escolans, director i responsables del cor montserratí van emprendre en bus el seu viatge fins a Tivenys. A primera hora de la tarda, després de visitar l’entorn del poble, especialment el Parc Municipal, a la riba del riu Ebre, van poder visitar l’església, i van comprovar que la seva sonoritat seria ideal per dur-hi a terme el seu repertori i adaptar-se al timbre i sonoritat de les seves veus.

Feia dies que la comissió encarregada dels actes del 250è aniversari, el consell parroquial i el rector, Mn. Tomàs Mor, tenien previst tot el muntatge i preparació del temple a fi que pogués adaptar-se a les necessitats d’un concert com aquest: es van enretirar els bancs per a situar-hi cadires plegables que permetessin un major aforament, es va muntar una tarima especial al presbiteri, i es van ressituar altres elements. Tot va quedar a punt per celebrar-hi el concert.

A dos quarts de vuit, ben puntuals, arribaven els escolans vestits amb la saia i el roquet tan característics, acompanyats pel seu director, el mestre Llorenç Castelló, a l’església de Sant Miquel i Sant Benet de Tivenys. El concert va repassar obres del repertori religiós propi de l’escola montserratina, passant per grans mestres com Anselm Viola, Àngel Rodamilans o Pau Casals, entre d’altres. La segona part del concert va consistir en la interpretació d’un recull de peces de repertori tradicional i popular i altres d’actuals, amb obres de Bernat Vivancos o Albert Guinovart, per esmentar-ne alguns.

Els escolans van fer notar la seva gran qualitat vocal i musical amb alguns solos ben virtuosos, petits cors, interpretant amb instruments l’acompanyament d’algunes peces i fent diferents combinacions sonores dintre l’espai del presbiteri de l’església. Els va acompanyar al piano Mercè Sanchis, pianista i organista de l’Escolania.

L’Escolania va sorprendre el públic de principi a final, però realment van fer emocionar-nos quan van interpretar sencer l’Himne a Sant Miquel, patró de Tivenys. El mestre Llorenç Castelló va animar el públic a cantar-lo plegats amb els escolans. Com a culminació de l’acte extraordinari, interpretaren amb gran devoció també tots junts el Virolai a la Mare de Déu de Montserrat.

Amb gran alegria, orgull i agraïment els tivenysans i tivenysanes guardaran en el seu cor el record d’aquest gran acte per festejar el 250è aniversari del seu temple. La parròquia i el temple de Sant Miquel i Sant Benet de Tivenys seguiran caminant, si Déu vol, en la celebració dels molts actes commemoratius que encara han de venir.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!