L’orde hospitalari de Sant Joan de Déu continua acollint persones desplaçades a causa de la guerra a Ucraïna en diferents centres de la institució repartits per tot l’Estat.

Des que va començar la crisi provocada per la guerra a Ucraïna, Sant Joan de Déu es va mobilitzar posant en marxa una campanya internacional amb diferents iniciatives d’emergència per cobrir l’atenció de primera necessitat, l’atenció sanitària i l’allotjament de persones refugiades.

Per al responsable de l’àrea social de l’orde hospitalari, Salvador Maneu, “Sant Joan de Déu ha volgut donar una resposta generosa a la crisi humanitària i pal·liar el sofriment humà de les víctimes del conflicte bèl·lic, de comú acord amb les administracions públiques i el tercer sector social”.

A casa nostra, Sant Joan de Déu ha ofert 73 places per a persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna a disposició de les autoritats

Dins del Programa de Protecció Internacional en coordinació amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions del govern d’Espanya, a través de la Fundació Germà Tomàs Canet s’ofereixen 33 places i, mitjançant Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona s’han ofert 40 places.

Tanmateix, l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona tracta 16 infants des del passat mes de març mitjançant un dispositiu especial d’acollida liderat a Catalunya per les fundacions Villavecchia i Josep Carreras, i coordinat pel Departament de Salut i el Servei Català de la Salut.

Sant Joan de Déu a València ha obert 10 places. I a les Illes Balears, l’Hospital Sant Joan de Déu Palma-Inca acull 40 persones refugiades des de fa 1 mes i mig en col·laboració amb la Creu Roja, a les que s’ha d’afegir el primer nadó nascut d’una mare refugiada d’Ucraïna a Balears.

A causa de l’emergència humanitària esdevinguda per la guerra a Ucraïna, els centres de Sant Joan de Déu d’àmbit nacional han posat a disposició de les autoritats 350 places per a persones refugiades que fugen de la guerra a Ucraïna. Algunes d’elles ja han arribat i han rebut els serveis sanitaris necessaris.

Aquest programa té com a objectiu aconseguir el benestar de les persones acollides així com la seva integració social i laboral. Durant el període que duri aquesta acollida rebran classes de castellà i els menors seran escolaritzats. Mitjançant els equips multidisciplinaris també rebran atenció psicològica, formació i suport laboral.

Molts centres han adequat les seves instal·lacions perquè les famílies puguin instal·lar-se juntes i per afavorir espais compartits com sales, menjadors, espai d’estudi o de joc per als més petits

L’any 2017 l’orde va posar en marxa el Programa de Protecció Internacional (PPI) que ja ha acollit més de 1.100 persones de 33 nacionalitats diferents. Dins del marc d’aquest Programa que oferia 185 places, l’orde ha ampliat a 33 el nombre de places destinades a persones desplaçades per la guerra a Ucraïna.

Aquest programa es du a terme en coordinació amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions del govern d’Espanya als centres de Ciempozuelos (Madrid), León i Manresa (Barcelona), on s’acull, en gran part, famílies i persones vulnerables (persones amb discapacitat, trastorn mental, gent gran o malalts).

El programa té una durada de 18 mesos i s’estructura en dues fases: una primera, d’acollida temporal i una segona, de preparació per a l’autonomia. Un equip multidisciplinari és l’encarregat d’ajudar a cada persona adulta en el disseny del seu itinerari, completament personalitzat a les seves característiques i necessitats. També s’inclou l’objectiu d’assolir la inserció sociolaboral. En el cas del menors, se’ls facilita escolarització per continuar la seva educació curricular. Material sanitari, aliments i captació de fons.

La campanya “Emergència a Ucraïna”, que va ser llançada el dia 4 de març per l’orde hospitalari a nivell internacional, i coordinada per Juan Ciudad ONGD a Espanya, inclou diferents línies d’acció per cobrir les necessitats bàsiques, sanitàries i d’allotjament de les persones refugiades als 15 centres socials i hospitals de Sant Joan de Déu repartits entre Ucraïna i Polònia, on s’atenen a centenars de desplaçats pel conflicte, en gran part dones i nens.

Des d’aleshores s’han recollit prop de 300.000 € i 27 palets d’aliments, productes infantils i material sanitari que es destina íntegrament als centres d’Ucraïna i Polònia.

Aquesta campanya segueix oberta perquè s’espera que la situació s’allargarà en el temps. Més informació: https://www.juanciudad.org

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!