Compromís de l'Església amb la infància

La Conferència Espanyola de Religiosos (Confer), Càritas espanyola i la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) han fet públic un comunicat amb motiu del Dia Universal de la Infància, que se celebra el 20 de novembre.

En aquest text, aquestes entitats d’Església mostren la seva preocupació per la situació de pobresa que afecta les famílies i que “adquireix en la vida real rostres ben concrets, com són els nens i nenes que pateixen la crisi social i econòmica del nostre país”. Els darrers estudis indiquen que la situació de la infància a l’Estat espanyol és alarmant, i que un de cada tres nens viu en risc de pobresa o d’exclusió social. Això situa Espanya gairebé al capdavant de la pobresa infantil a Europa.

Els signats del comunicat adverteixen que els nens i nenes de famílies més pobres, “a més de tenir més dificultat per assolir cert nivell de competències, i encara que aquestes s’igualin, tenen més probabilitats de fracàs en els estudis que els fills de famílies amb ingressos més alts”. També denuncien les retallades pressupostàries en l’ensenyament, que ha deixat sense beques 700.000 estudiants. A més, Espanya presenta una manca de suport a la infància que es tradueix, per exemple, en el fet que s’inverteixen en polítiques de protecció a la infància i la família gairebé la meitat que la mitjana europea.

Per això, el text publicat recorda les paraules del Papa quan diu que “la necessitat de resoldre les causes estructurals de la pobresa no pot esperar”. I així, es constata que “les causes de tanta desigualtat social i la política de retallades ha generat una trista infància de pobresa contextualitzada en la família espanyola“. En aquest sentit, els signats afirmen: “Sentim la responsabilitat moral i apel·lem a les administracions públiques per construir les bases d’un nou model social i econòmic centrat en les persones, especialment els vulnerables, com la infància i la joventut, i articular polítiques orientades a promoure els drets humans i la justícia social.”

La Confer, Càritas i la CEE assenyalen que “anhelem un món nou, creant plegats una nova realitat social, on la infància i els drets de la persona vulnerable siguin el centre dels programes socials de les administracions de Govern. Ens sumen a la iniciativa que han llançat diferents organitzacions d’infància que sol·liciten el consens de les administracions públiques i de les entitats socials a favor d’assolir un pacte d’estat per la infància, amb l’objectiu d’eradicar la pobresa infantil i establir les mesures necessàries per a la inclusió social de la infància”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!