Reconeixent que “travessem un període de polarització intensa i de divisions creixents a les nostres societats i, de vegades, fins i tot a les Esglésies i famílies”, el prior de Taizé, el germà Alois, fa una crida a caminar, particularment als cristians, “juntament amb els altres” cap a la “fraternitat universal”.

“Comencen per fer créixer la unitat visible dels cristians!” és el que demana en el seu missatge per al 2023, que serà lliurat aquest 28 de desembre als prop de 5.000 joves que participaran en la 45ena Trobada Europea de Taizé a Rostock (Alemanya) fins a l’1 de gener.

Per al prior de Taizé, no cal esperar primer “que s’harmonitzin totes les qüestions teològiques”. Com a alternativa, proposa “començar i tornar a començar sempre pregant junts. Aquesta pràctica de la unitat permetrà al poble de Déu avançar cap a una confessió comuna de fe”.

El germà Alois també explica que s’està preparant un esdeveniment per augmentar la unitat visible dels cristians, anomenat “Junts, un encontre del Poble de Déu”, que tindrà lloc el 30 de setembre del 2023 i del qual es donarà més informació amb motiu de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians.

Reconèixer el mal fet per les Esglésies

Pel que fa als casos d’abusos sexuals en el si de l’Església, el germà Alois demana que “aquesta recerca de la unitat visible” vagi acompanyada “del reconeixement del mal que s’ha comès també a les nostres Esglésies i del compromís ferm per dur a terme els canvis necessaris”.

GERMÀ ALOIS

“A molta gent li van trencar la confiança. També a Taizé es va trair la confiança d’alguns. La confiança és una realitat fràgil, que necessita ser renovada i reconstruïda constantment. Això només és possible escoltant el qui va resultar ferit”

En la trobada de Rostock, la comunitat de Taizé ha estat treballant amb les Esglésies locals des de finals d’octubre per desenvolupar mesures per protegir les persones.

S’ha instruït totes les persones involucrades en la reunió perquè denunciïn immediatament qualsevol assetjament, abús o violència sexual. També s’ha creat un equip de protecció específic per a aquesta trobada.

Pregar per la pau

La guerra a Ucraïna també és present en el missatge del germà Alois, el qual ha passat els últims dies visitant Kíiv i Lviv, i comenta que “a algunes persones els costa pregar, com si Déu estigués absent o callat davant del mal”.

Amb tot, explica que quan preguem per la pau despertem també el “nostre sentit de responsabilitat i la nostra solidaritat amb tots aquells que pateixen terriblement pel drama de la guerra”.

Per això, assegura, pregar per la pau és “més urgent que mai”. En el missatge, afirma que la guerra i altres problemes als quals ens enfrontem poden generar una angoixa profunda que “pot marcar la nostra visió el món i la manera amb què mirem per nosaltres mateixos. Alguns, fins i tot, qüestionen Déu i la seva presència en el món”.

Per al prior de Taizé, l’angoixa és una reacció comprensible, fins i tot saludable “quan ens anima a veure i comprendre, sense ingenuïtat però amb lucidesa, els perills que ens amenacen”.

I adverteix de no “cedir al fatalisme, al cinisme o a la por” perquè poden “tancar-nos en una espiral negativa”.

El missatge conclou dient que no ens hem de deixar impressionar pel que ve de fora, sinó que hem “d’acollir també aquesta llum interior, aquesta confiança que s’anomena fe”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!