Comença l'Any Jubilar Teresià

El 15 d’octubre, en una eucaristia a la plaça de Santa Teresa a Àvila, el president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Valladolid, Mons. Ricardo Blázquez, inaugura de manera solemne l’Any Jubilar Teresià concedit pel papa Francesc.

Des del 15 d’octubre del 2014 fins al 15 d’octubre del 2015 té lloc aquest any jubilar per celebrar amb solemnitat el V centenari del naixement de Teresa de Jesús amb el lema Vostra sóc, per a Vós vaig néixer: què voleu fer-ne de mi?, pres d’una de les poesies de la santa.

A Catalunya, l’inici del V centenari va tenir lloc el 4 d’octubre a la basílica de la Sagrada Família, amb una celebració presidida per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach.

S’obre així tot un any per descobrir o redescobrir una dona que va tenir un gran impacte en la societat i en l’Església del seu temps. El 28 de març del 2015 es compleixen els 500 anys del naixement de Teresa de Cepeda y Ahumada. El seu llegat ens ha arribat a través de les seves fundacions, els seus escrits, el seu afany de renovació, els seus valors humans i espirituals que en aquest any jubilar se’ns convida a conèixer o aprofundir a través de diferents activitats en els àmbits cultural, social i científic.

El director del CITes (Centre Internacional Teresià-Santjoanista “Universitat de la Mística”), Fco. Javier Sancho, explica que aquest V centenari és una oportunitat per “donar a conèixer el veritable rostre d’una dona que amb totes les seves forces va lliutar per viure amb autenticitat. I descobrir que la santedat es forja en la vida quotidiana, en els petits actes i no en fenòmens extraordinaris”.

Escrits teresians

Els escrits de santa Teresa continuen llegint-se cinc segles després. Això no obstant, no resulta fàcil aproximar-se a les obres de Teresa de Jesús. En aquest sentit, el P. Àngel Briñas, secretari de la Comissió del V centenari a Catalunya i Balears, comenta que “de vegades és difícil seguir-la, però quan la descobreixes t’encanta. És extraordinari!” Per això, recomana començar per Las Fundaciones “per entrar en el seu estil d’escriptura i després passar a la vida, relatada per ella mateixa, i després les seves obres de pensament: Camino de perfección, Las Moradas… però has de deixar-te ajudar i acompanyar. Quan entres en els seus escrits, quedes subjugat…”.

Aquest V centenari no pretén només fer memòria del llegat de Teresa, sinó que vol actualitzar la seva figura i estar atents a allò que aquesta santa ens ha de dir als homes i dones del segle XXI. Segons Fco. Javier Sancho, ens transmet que “continuem sense conèixer la nostra veritable dignitat, que no coneixem els grans tresors que portem dins, que no coneixem les grandeses que l’Amor de Déu ha posat ja en cada cor humà… però Teresa no es cansa d’indicar-nos el camí, i que sempre hi ha la possibilitat de realitzar-lo.”

El V centenari del naixement de santa Teresa de Jesús s’acaba d’estrenar. Queda tot un any per endavant per acostar-se a l’esperit teresià i participar de les diferents activitats programades. I amb l’esperança que el papa Francesc faci una visita“Tot apunta que es farà realitat”, indica Sancho, “el Papa es caracteritza per aquesta gran llibertat que no deixa de sorprendre’ns”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!