Els cristians i totes les persones de bona voluntat no s’han de desentendre “de la crida que s’eleva a Déu des d’aquest món nostre”, per construir “una cultura de pau allà on cadascú de nosaltres viu”. Necessitem “gestos concrets” i “opcions compartides”; no n’hi ha prou amb els discursos.

És la invitació que adreça el papa Francesc en el missatge dirigit a al prelat Nicolò Anselmi, bisbe de Rímini, signat pel cardenal secretari d’Estat, Pietro Parolin, amb motiu del 44è Míting per l’Amistat entre els Pobles, que se celebra del 20 al 25 d’agost.

El “camí que tothom pot recórrer” i que l’Església encoratja contínuament és “a reconciliar-se en família, amb els amics o els veïns, pregar pels que ens han ferit, reconèixer i ajudar els necessitats, dur una paraula de pau” a tot arreu, diu Francesc, tornant a proposar el que va dir en el seu discurs als participants a la Trobada Mundial sobre la Fraternitat Humana, sota el lema “No pas sols”, del 10 de juny passat.

Enguany el tema de la Trobada de Rímini és “L’existència humana és una amistat inesgotable”

I així, en un temps en què “la guerra i les divisions sembren ressentiment i por en els cors”, en què “l’altre, que és diferent de mi, és percebut sovint com un rival”, i en què “la comunicació global i omnipresent” fa d’aquesta “actitud generalitzada” una mentalitat i provoca que “les diferències apareguin com a símptomes d’hostilitat”, i dona lloc a “una mena d’epidèmia d’enemistat”, el tema de la Trobada de Rímini —“L’existència humana és una amistat inesgotable”— va “clarament a contracorrent”, observa el Papa. I afegeix que l’actual és “una època marcada per l’individualisme i la indiferència, que generen soledat i moltes maneres d’exclusió”.

“Una situació de la qual és impossible escapar per les pròpies forces”, perquè “ningú no pot salvar-se sol”. Per això Déu va enviar el seu Fill, “definitivament un nou horitzó”, però també “una nova paraula per a tantes situacions d’exclusió, de desintegració, de clausura, d’aïllament”, reitera el Papa, tot recordant la seva homilia a Assumpció del Paraguai, del 12 de juliol del 2015.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!