Davant les notícies referents al monestir de les Germanes Pobres de Santa Clara a les dues seus de Belorado i Orduña, la Comissió Episcopal de la Vida Consagrada ha publicat una nota en la qual expressa el suport a l’arquebisbat de Burgos i al bisbat de de Vitòria i “allarga la mà a aquestes germanes”.

La nota comença amb un agraïment a “tantes germanes clarisses” que viuen “en comunió amb l’Església” i l’enriqueixen en moltes diòcesis d’Espanya. I lamenta “profundament” la declaració de ruptura de la comunió amb l’Església catòlica continguda en la carta de l’abadessa del monestir de Belorado del 13 de maig i en l’anomenat “Manifest catòlic” del 8 de maig.

Segons la Comissió de Vida Consagrada, el contingut d’aquest manifest “es correspon amb el que propugnen aquells que neguen la validesa del Concili Vaticà II i són denominats ‘seuvacantistes’”.

Com explica la nota, el text sembla que s’inspira en els principis bàsics d’aquest corrent i “concretament, entronca amb un grup que és considerat una secta per diferents experts”.

En la nota, Vida Consagrada lamenta el to “ofensiu i recriminatori” del manifest i la carta, així com alguns termes (com la “submissió” a un fals bisbe i suposat líder d’una secta) que “no són propis de la manera habitual de comunicar-se d’aquestes germanes”.

En aquest sentit, considera que aquestes expressions “confuses semblen fruit d’enganys”.

Per a la Comissió Episcopal de la Vida Consagrada, els motius de descontentament de les germanes “tenen vies de solució diferents a la determinació” que manifesten i “no trobem relació proporcionada entre les causes exposades i la conclusió a la qual s’arriba”.

La nota sol·licita “a cada germana” del monestir de Belorado i Orduña que, en llibertat de consciència, “pugui expressar la seva postura davant la decisió que expressa l’abadessa”. De fet, considera que el desenvolupament dels esdeveniments “suggereix que no totes les germanes subscriuen la ‘carta’ de l’abadessa”.

Igualment, demana l’obertura de totes les germanes de la comunitat al diàleg amb bisbes, sacerdots, persones consagrades, germans i germanes de l’Església catòlica que, “fidels a la veritat i en comunió” amb el papa Francesc, “cerquen el bé per a aquest monestir i per a cada germana clarissa”.

Finalment, la nota declara que “ens comprometem a seguir esforçant-nos per treballar per la comunió fraterna en l’Església; evitar postures extremes i polaritzacions; incrementar el discerniment espiritual en la vida quotidiana, personal i comunitàriament; créixer en l’escolta als germans a la llum de l’Esperit Sant, com el camí sinodal indica, i tenir cura de les relacions fraternes entre tots els membres de l’Església”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!