Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) ha ratificat el diumenge 27 de novembre a Barcelona la renovació dels Estatuts en la seva 46a Assemblea General Ordinària (AGO), sota el lema Som llavor de canvi. 700 joves voluntaris d’arreu del territori català han participat a l’acte, un dels principals espais de decisió dels caps (monitors voluntaris) que formen part de l’entitat. Amb l’aprovació de la modificació estatutària, aquesta associació educativa de base voluntària i comunitària actualitza el model de governança democràtica, el mètode pedagògic i la definició i valors de l’entitat.

La Taula Executiva ha posat en valor el treball col·lectiu de tota l’entitat per tirar endavant el projecte de transformació de MEG, “Canviem per canviar el món”. “Volem tenir una entitat més forta, més sostenible, més inclusiva, més justa i més participativa”, ha recalcat. I ha afegit: “Ha sigut un camí llarg, hem treballat de valent per fer realitat aquesta transformació que tant desitgem.”

S’ha aprovat una nova estructura organitzativa, més horitzontal i equilibrada”

Amb la renovació d’Estatuts, s’aprova una nova estructura organitzativa, més horitzontal i equilibrada. Aquesta nova estructura és més sostenible amb els càrrecs i relleus, posa la pedagogia al centre i incrementa la cohesió. Se sumen espais de treball amb autonomia per prendre decisions i, a la vegada, reforça els elements de coordinació entre els equips.

L’assemblea també ha aprovat la definició d’entitat oberta. Així, MEG recull en el seu marc ideològic que l’entitat és acollidora de totes les creences i confessionalitats. Això estableix un nou marc de relacions amb l’Església catòlica, estretament vinculada a l’entitat en els seus orígens.

També s’ha validat la nova proposta de definició d’entitat feminista. Aquest curs se centraran esforços en la posada en marxa d’un pla integral d’abordatge de violències masclistes. L’entitat també es compromet a fer una revisió constant per fer que aquesta sigui més conscient, justa, curosa i segura per a totes les persones.

Durant el plenari, l’Assemblea ha recordat un estiu complicat, on activitats com els campaments es van veure afectats degut als riscos derivats de l’emergència climàtica. S’ha posat el valor la resiliència i capacitat d’adaptació dels agrupaments davant de les dificultats, malgrat la rigidesa de la burocràcia administrativa.

De la mateixa manera, s’ha posat sobre la taula, un cop més, la problemàtica que afecta diversos agrupaments escoltes arreu del territori: la dificultat de poder disposar de locals en condicions on desenvolupar la seva tasca educativa. La Taula Executiva s’ha dirigit a les administracions per demanar “un cop més”, seure i tractar la qüestió. “Si l’educació en el lleure de base comunitària és prioritària, cal tenir uns llocs dignes per fer-ho”, ha reclamat.

Els participants a l’AGO han ratificat les candidatures de dos nous membres a la Taula Executiva de l’entitat. D’aquesta manera, Sandra Ceballos s’incorpora com a nova coordinadora de relacions general, i Sònia Vicens com a nova secretària general de MEG. Aquestes dues noves incorporacions s’uneixen a la resta de càrrecs vigents: Maria Vilàs, comissària general, i Marc Garcia, administrador general.

A l’acte públic hi han assistit diverses personalitats polítiques i de l’entorn associatiu, com el conseller del Departament de Drets Socials, Carles Campuzano, i la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls. També hi han estat presents els regidors de l’Ajuntament de Barcelona Joan Ramon Riera i Pau González i l’integrant de la grup musical Xiula, Jan Garrido, antic membre de MEG i que ha animat l’assemblea amb la seva intervenció. Han acompanyat també diferents entitats de l’educació en el lleure amb qui es treballa de manera estable en diferents espais, com és el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Campuzano ha dirigit unes paraules a l’Assemblea per felicitar l’entitat pel projecte de transformació. “Si volem una societat més justa i cohesionada, cal una societat més fraternal”, ha destacat, i ha afegit: “L’escoltisme sou una expressió de fraternitat, sou llavor de futur.” També ha posat en relleu la necessitat de garantir el reconeixement de l’educació en el lleure de base voluntària. “Estem amb vosaltres per tirar endavant la llei de l’associacionisme”, ha afirmat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!