El moment àlgid de la commemoració dels 900 anys de la Consagració dels temples de Taüll (Santa Maria i Sant Climent) ha tingut lloc aquest diumenge 10 de desembre, amb la celebració eucarística a l’església romànica de Santa Maria. La missa, presidida per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, ha aplegat un gran nombre d’autoritats locals, així com els veïns i fidels del territori, que han volgut formar part del que ha significat la cloenda de les activitats organitzades al llarg de l’any 2023 per la parròquia amb motiu de l’efemèride. 

En l’homilia, l’arquebisbe Joan-Enric Vives ha fet un breu recorregut per la importància històrica de la Vall de Boí i ha parlat del paper aglutinador de les seves esglésies, en els aspectes de ser punt de trobada, de pregària, d’espiritualitat, de protecció, de defensa, i de l’art sacre. En aquesta línia, ha agraït el suport i l’ajut de les institucions que han fet possible el sosteniment del patrimoni i la restauració i reforç de les estructures de Santa Maria i de Sant Climent, des de la designació de la Vall com a Patrimoni Mundial de la Humanitat. 

D’altra banda, Mons. Vives també ha destacat la significativa presència dels valors cristians a la Vall de Boí, que s’han mantingut durant aquests 900 anys gràcies a la comunitat fidel que viu a la muntanya. 

Inici de l’Any Taüll

Ara, després de la cloenda d’un any en què s’han organitzat un gran nombre d’activitats vinculades als fidels i veïns dels pobles de Taüll que cada dia viuen la fe i l’espiritualitat a les esglésies, s’inicia un altre període de la celebració dels 900 anys de la consagració, que s’ha anomenat “Any Taüll”. Com explica l’historiador Eduard Riu, aquesta iniciativa té l’objectiu “de donar a conèixer els temples de la Vall i el que representen per l’art i la història”. 

El dissabte dia 9 va tenir lloc la visita del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. A l’acte d’inauguració de les festes de l’Any Taüll hi van participar el vicari general Mons. Josep M. Mauri i la delegada diocesana de Patrimoni, Clara Arbués, en representació del bisbat d’Urgell.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!