El proper 15 de juny, a les 18:30h, se celebra a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, la Missa d’acció de gràcies pel 150è aniversari de la fundació de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret. Presideix la celebració el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona.

La congregació, fundada el 28 de juny de 1874 a Talarn (Lleida) per sant Josep Manyanet i Vives, viu com a carisma “seguir i anunciar Crist en el misteri de Natzatret”, i com a missió específica la formació cristiana de famílies mitjançant l’educació d’infants i joves.

Els centres educatius són considerats la millor plataforma d’evangelització per a dur a terme la missió compartida entre religioses i laics compromesos, als cinc continents.

150 anys d’història al cor del món

El primer noviciat i la primera escola de les Missioneres de Natzaret es van inaugurar a Aiguafreda (bisbat de Vic) l’any 1894. L’any 1896 s’obre la primera escola a Barcelona, el col·legi Sant Josep (actualment ja no existent). Dos anys més tard inicia els seus passos el col·legi Mare de Déu dels Àngels, al barri de la Sagrera i que enguany celebra el seu 125è aniversari.

Tant el fundador, Sant Josep Manyanet, com la cofundadora, la serventa de Déu mare M. Encarnació Colomina i Agustí, van morir a Barcelona, on també el 1926 es fundaria el col·legi Montserrat. Posteriorment, en la seva àrea metropolitana, el col·legi Natzaret, d’Esplugues de Llobregat, i el col·legi Sant Andreu, de Badalona.

L’any 1932 la congregació obre la seva primera casa a Madrid, i el 1937 a Tenerife. A partir de 1952 comença la seva primera expansió missionera a diversos països d’Amèrica Llatina, més endavant al Camerun (Àfrica). Recentment s’han obert missions educatives al Pacífic: Indonèsia, Austràlia i Timor Oriental. Tots aquests centres educatius formen les diverses xarxes locals “Nazaret Colegios Innovadores” i pertanyen, a nivell mundial, a la xarxa “Nazaret Global Education”.

La celebració d’aquest any jubilar ha estat ocasió per agrair el valor del carisma rebut, renovar el compromís de seguir oferint-lo a l’Església i a la societat, i projectar el futur amb esperança: “un Natzaret a cada llar” que, per molts més anys i “al cor del món”, educa cor i intel·ligència.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!