En l’audiència general d’aquest dimecres el papa Francesc ha continuat amb el cicle de catequesi sobre Els vicis i les virtuts, i ha centrat la reflexió en el tema de la luxúria (1Te 4,3-5).

El Papa ha començat la meditació sobre l’ensenyament dels antics Pares de l’Església, els quals inculquen que “després de la gola, el segon ‘dimoni’ que sempre està amagat a la porta del cor és el de la luxúria, anomenada porneia en grec”.

Segons Francesc, la luxúria és una mena de “voracitat cap a una altra persona, el vincle enverinat que els éssers humans tenen entre ells, especialment en l’àmbit de la sexualitat”.

El Pontífex ha insistit que en el cristianisme no es condemna l’instint sexual, i ha esmentat el Càntic dels Càntics, “un poema meravellós d’amor”.

Per al Papa, aquesta “dimensió meravellosa de la nostra humanitat no està exempta de perills” i recull el retret de sant Pau als corintis que fa referència “a un maneig malsà de la sexualitat per part d’alguns cristians”.

El misteri de l’enamorament

La Bíblia i la tradició cristiana ofereixen un lloc d’honor i de respecte a la dimensió sexual humana. Mai no es condemna quan preserva la bellesa que Déu ha inscrit en cadascun de nosaltres, quan està oberta a la cura del proïsme, a la vida i a l’ajuda mútua.

Per això, cal cuidar que els nostres afectes i el nostre amor no es vegin contaminats per la voluntat de posseir l’altre.

PAPA FRANCESC

“Si no està contaminat pel vici, l’enamorament és un dels sentiments més profunds. Una persona enamorada es torna generosa, gaudeix fent regals, escriu cartes i poemes”

El Papa ha destacat que una persona enamorada “deixa de pensar en ella mateixa per projectar-se completament cap a l’altre”.

Seguint la meditació sobre la luxúria, Francesc ha afirmat que és un vici que ataca i distreu tots els nostres sentits, el nostre cos i la nostra psique. Es presenta com una fam voraç que impulsa a utilitzar les persones, a depredar-les, a robar-les buscant-hi un plaer desordenat.

En canvi, l’amor veritable es mostra desinteressat, sense condicions: és generós, comprensiu i servicial.

La luxúria, ha advertit el Pontífex, devasta les relacions entre les persones. “Són amors en els quals ha faltat la castedat: una virtut que no s’ha de confondre amb l’abstinència sexual, sinó amb la voluntat de no posseir mai l’altre.”

El Papa ha recordat que estimar és respectar l’altre i buscar la seva felicitat, “disposar-se en el coneixement d’un cos, una psicologia i una ànima que no són nostres, i que cal contemplar per la bellesa que amaguen”. I ha assegurat que la luxúria “se’n riu de tot això”.

PAPA FRANCESC

“El luxuriós no comprèn que el camí de l’amor s’ha de recórrer lentament i aquesta paciència, lluny de ser sinònim d’avorriment, ens permet fer felices les nostres relacions amoroses”

En la catequesi, el Pontífex ha indicat que cal demanar al Senyor la gràcia de saber estimar com Ell estima, amb un amor lliure i gratuït, i també de saber contemplar respectuosament el do que Déu ens dona en el germà.

Així mateix, ha alertat que el plaer sexual es veu soscavat per la pornografia i que cal “preservar aquesta bellesa que Déu va escriure en la seva creació quan va imaginar l’amor entre l’home i la dona. Aquesta bellesa que ens fa creure que construir junts una història d’amor és millor que llançar-se a l’aventura, conrear la tendresa és millor que doblegar-se davant del dimoni de la possessió, servir és millor que conquerir. Perquè si no hi ha amor, la vida és trista soledat”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!