L’escena del naixement amb Jesús, Maria i Josep, el bou i la mula, l’estel de Betlem, l’adoració dels Reis de l’Orient, els pastors… Les escultures esculpides en pedra a la façana del Naixement de la Sagrada Família són un recurs privilegiat per narrar des del punt de vista històric, bíblic, literari i catequètic el naixement i la infància de Jesús.

Els infants que participen en el tradicional Taller Infantil de Nadal, acompanyats per les seves famílies, van identificant en cadascuna de les escultures els personatges del relat tantes vegades escoltat i explicat. És una estona privilegiada per descobrir, amb l’ajuda de la guia, quin és el sentit autèntic del Nadal, amb l’escena central de Jesús, Maria i Josep.

La del Taller Infantil de Nadal és només una de les múltiples iniciatives que la Sagrada Família posa en joc a l’hora de fer evident la vocació de ser una autèntica catequesi en pedra. Així ho volia Antoni Gaudí: per això va fer que les façanes exteriors de la Sagrada Família fossin com grans retaules, amb una clara funció catequètica i evangelitzadora. Va ser una nova mostra de la seva intuïció clarivident, tenint en compte l’analfabetisme religiós que caracteritza la nostra societat, especialment les noves generacions, que en molts casos no reben cap mena de contingut religiós.

Per això els temps forts litúrgics de Nadal i Setmana Santa són una ocasió d’or per organitzar tota mena d’activitats que acostin a la ciutadania, i als nens, l’autèntic sentit del que celebrem. Es compta amb l’ajuda inestimable de les façanes del Naixement i de la Passió, que permeten seguir fil per randa el relat i el sentit del que celebrem. Passarà el mateix amb la façana de la Glòria, que ens fa avinent l’anhel de vida eterna. I també amb el conjunt de les sis torres centrals.

El 8 de desembre de l’any passat, amb motiu de la solemnitat de la Immaculada Concepció, es va inaugurar i il·luminar per primera vegada l’estel de Maria. Va ser una ocasió propícia per portar el missatge de Maria als nostres dies. Pel que fa a les torres dels evangelistes (que s’inauguraran el darrer trimestre del 2023, si bé aquest 16 de desembre ja podrem veure il·luminades les de Lluc i Marc), tenen la vocació de recordar que el missatge de la vida de Jesús és un de sol, però que s’expressa de quatre maneres diferents. D’aquí el terme tetramorf, que a molts els pot resultar ben estrany.

La Sagrada Família, amb els seus retaules exteriors (Naixement, Passió i Glòria) i les seves torres, presidides per la gran creu de Jesús, és sens dubte una gran aliada per transmetre els continguts bàsics de la nostra fe al bell mig d’una gran metròpoli com és Barcelona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!