El suïcidi juvenil i la necessitat de trencar l’estigma i trobar estratègies de detecció i prevenció de la conducta suïcida en adolescents han centrat la 85ena edició del Fòrum Social Pere Tarrés, que ha tingut lloc el dimecres 10 de maig. Amb el títol “El suïcidi juvenil, un repte col·lectiu. Què podem aportar des del Tercer Sector”, la jornada ha analitzat les estratègies col·lectives i socials que es poden trobar per tal de prevenir la que és, segons s’ha comentat, la segona causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys.

El debat s’ha dut a terme a través d’un ventall de mirades diferents sobre aquesta problemàtica, i ha comptat amb la participació de Francisco Villar, doctor en Psicologia i especialista en conducta suïcida de menors; Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, i Glòria Iniesta, representant de Salut Mental de Catalunya i formadora de l’Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent, moderats per Elena Requena, professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull.

Durant l’acte s’han analitzat les diverses causes que poden portar un jove a voler suïcidar-se i el psicòleg Francisco Villar les ha desgranat en quatre factors. En primer lloc, ha dit Villar, perquè els joves senten un “profund dolor”; en segon lloc, una “desesperança per no veure cap sortida d’aquest dolor”; en tercer lloc, per “la falta de vinculació amb l’altre i veure’s com una càrrega per a la seva pròpia família i l’entorn” i el quart, per “tenir accés al suïcidi i no tenir-ne por”.

Els diferents ponents han coincidit a recordar la necessitat dels adolescents i joves a “sentir-se acompanyats i tenir sentit de pertinença” i han fet èmfasi en la “importància del teixit associatiu i d’espais com l’educació en el lleure per crear aquesta vinculació afectiva”.

“Les xarxes socials poden influir en el suïcidi juvenil”

FRANCISCO VILLAR (doctor en Psicologia i especialista en conducta suïcida de menors)

Villar s’ha mostrat molt crític amb les pantalles i l’ús de les noves tecnologies i ha dit que “cal legislar l’accés de les noves tecnologies entre els joves perquè cap adolescent menor de 16 anys hauria de tenir ni mòbil ni xarxes socials”. “Les xarxes socials poden influir en el suïcidi juvenil”, ha assegurat Villar.

Per la seva banda, Glòria Iniesta ha recordat que per cada persona que se suïcida n’hi ha 20 més que ho intenten i que “la conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats”. Per a Iniesta, “és imprescindible acompanyar els supervivents del suïcidi”, ja que “la conducta suïcida i la mort per suïcidi és encara un gran tabú”.

Joan Vegué ha apuntat que “l’impacte de la pandèmia ha estat molt rellevant entre la població jove” i ha esmentat que, segons dades de la Generalitat, “entre el 2019 i el 2021 s’han triplicat les actuacions per risc de suïcidi als centres sanitaris i ha augmentat un 25% l’ús dels psicofàrmacs entre els més joves”.

Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el suïcidi és la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya. L’Organització Mundial de la Salut estima que aproximadament 800.000 persones moren cada any a causa del suïcidi, una mort cada 4 segons. I per cada persona que se suïcida, n’hi ha 20 més que ho intenten. La conducta suïcida té un gran impacte en les persones del seu entorn. S’estima que cada suïcidi afecta 135 persones.

El Fòrum Social Pere Tarrés té més de quinze anys de trajectòria i ha arribat a la seva 85ena edició. Durant aquests anys s’ha consolidat com un espai de reflexió i debat plural en temes d’acció social, que reuneix periòdicament representants de l’àmbit social, polític, educatiu, acadèmic, institucional o econòmic.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!