La programació del 2023 de Catalonia Sacra (iniciativa que vol dinamitzar el patrimoni cultural de l’Església i ajudar a la seva gestió) s’ha presentat el dijous 9 al claustre de Sant Pau del Centre Tarraconense El Seminari de Tarragona. L’acte ha estat presidit per Salvador Giménez, bisbe de Lleida i president del Secretariat Interdiocesà de Custòdia i Promoció de l’Art Sacre (SICPAS), òrgan impulsor de Catalonia Sacra, que ha destacat la voluntat ferma de posar el patrimoni cultural de l’Església al servei de tota la societat, i la importància de treballar coordinadament entre els diferents bisbats per tal d’assolir resultats satisfactoris.

Hi haurà activitats en 15 comarques de Catalunya i una al País Valencia, concretament a Morella, atès que pertany al bisbat de Tortosa. A banda de permetre visitar guiades a esglésies d’alt valor patrimonial, el programa també inclou la participació en esdeveniments de Patrimoni Immaterial, on es donen a conèixer alguns dels actes rellevants d’arrel religiosa o el patrimoni cultural.

Obrirà l’agenda, dissabte 11, l’itinerari guiat “De la Prioral de Sant Pere a la Puríssima Sang” de Reus.

La programació d’aquest 2023 dona a conèixer aspectes tan diferents com la portalada barroca de Sant Martí de Maldà (Urgell) o el claustre gòtic de la catedral de Vic (Osona), monuments recentment restaurats, la indumentària religiosa i la seva simbologia —que mereixeran una jornada de formació que es farà a Reus (Baix Camp)— o explicar les pintures que Josep Serrasanta a l’església de Santa Maria de Castelldefels (Baix Llobregat) en una activitat pensada per a tota la família.

A l’agenda 2023 se li afegiran una vintena d’activitats que, en col·laboració amb l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, s’organitzen el 13, 14 i 15 d’octubre per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). Aquestes activitats que es detallaran després de l’estiu les impulsa la Xarxa d’Esglésies de Catalonia Sacra, equipaments d’alt valor patrimonial que disposen de serveis de gestió turística i cultural i que treballen coordinadament.

La historiadora Montserrat Macià ha estat l’encarregada de presentar la programació. Posteriorment, Magda Gassó, que fins fa uns mesos ha estat la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, ha fet una reflexió sobre el paper vertebrador del Patrimoni Cultural de l’Església.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!