Olius

Amb l’objectiu de continuar mostrant el patrimoni cultural d’arrel religiosa de Catalunya, cada any Catalonia Sacra organitza una trentena d’activitats setmanals entre març i novembre. L’última d’aquestes activitats serà una visita privada al cementiri d’Olius, al Solsonès, que com ha explicat la mateixa entitat, tindrà lloc el proper diumenge 20 d’octubre. 

Un espai singular dins de l’art funerari català

El cementiri d’Olius és un espai singular dins de l’art funerari català. La visita començarà a les 11.30 h i serà guiada pel doctor en Història Joaquim Maria Puigvert. La inscripció per a aquesta activitat proposada pel bisbat de Solsona té un preu de 8 euros i s’ha de fer a través de la web (clica aquí).

El 1915 el bisbe Vidal i Barraquer encomanava a l’arquitecte diocesà Bernardí Martorell un projecte per al cementiri parroquial d’Olius. L’arquitecte escollí un petit turó i va aprofitar elements de l’entorn per construir-lo, d’acord amb els preceptes gaudinians de respecte a la natura i que aquesta servís d’ornamentació. Entre d’altres es van aprofitar les roques per encabir-hi tombes i panteons i es va respectar les alzines que hi creixien. Això és interpretat com un símbol de la mort en el cas de les roques caigudes i de la vida en el cas de les alzines.

Es pot interpretar que aquest és l’únic cementiri plenament modernista, ja que tot ell ho és: la concepció, la capella d’arc parabòlic, la creu gaudiniana de cinc puntes que corona l’agulla de la capella o les reixes. El tancament està format per les roques caigudes i un mur de pedra seca entre elles.

El cementiri es va poder construir per subscripció popular per valor de 2.431,10 pessetes. Es van recaptar 2.711, de les quals el mateix bisbe Vidal i Barraquer en va donar 1.000.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!