Al llarg d’aquest 2024 Càritas espanyola té previst mobilitzar quatre milions d’euros per respondre a l’emergència humanitària després de dos anys de guerra a Ucraïna.

Aquests fons se sumen als 6,4 milions d’euros que ja han estat enviats a les dues Càritas ucraïneses (la catòlica de ritu grec i la catòlica de ritu llatí) i a la xarxa de Càritas als països limítrofs per afrontar les necessitats de la població.

Càritas espanyola té previst continuar donant suport als projectes d’emergència i els que sostenia abans de la invasió russa a gran escala el febrer del 2022.

Aquests programes estan relacionats amb el suport a famílies vulnerables, persones amb diversitat funcional, enfortiment institucional i lluita contra el tràfic de persones.

CARMEN GÓMEZ DE BARREDA, responsable campanya Càritas amb Ucraïna de Càritas espanyola

“Cada vegada hi ha més menors a càrrec de mares cap de família, la protecció dels quals és urgent”

Es calcula que el 40% de la població a Ucraïna depèn de l’ajuda humanitària per sobreviure. La pitjor part es viu a l’est del país.

L’any passat la xarxa de Càritas a Ucraïna va atendre més d’1,3 milions de persones. La majoria de les ajudes van estar relacionades amb la provisió d’aliments, aigua, sanejament, allotjament, suport psicosocial, educació i ajuda humanitària.

Per a aquest 2024, les estratègies d’intervenció es distingeixen entre l’est i l’oest del país. A l’est, l’ajuda humanitària d’emergència és bàsica. Al centre i a l’oest, en canvi, la prioritat és la integració social, l’accés al mercat laboral, a la salut, a l’educació o a un habitatge digne.

Obstacles en el treball humanitari

Entre els principals obstacles que han d’afrontar els treballadors humanitaris hi ha els atacs indiscriminats a civils i infraestructures bàsiques.

Com explica Gómez de Barreda, “aquests talls d’activitat constants, units a la situació estressant que viu el país, també passa factura en la salut mental dels treballadors humanitaris”.

El conflicte armat ha provocat un moviment migratori massiu, tant internament com fora de les fronteres d’Ucraïna. Més de 210.000 han rebut ajuda de les Càritas als països fronterers.

Per a aquest any, totes les Càritas a la frontera tenen previst reforçar l’acompanyament en l’accés als serveis socials bàsics, allotjaments de mig termini i integració al mercat laboral.

A Espanya, la xarxa de Càritas diocesanes va acompanyar 4.098 ucraïnesos incorporant-los als serveis habituals d’atenció a les persones i amb una aportació de 651.839 euros per afrontar despeses en alimentació, roba, calçat i habitatge.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!