Càritas reforça l'acció al Sudan del Sud davant del risc de fam

Càritas continua treballant al Sudan del Sud per ajudar la població. La dsituació e la gent és crítica i es debat entre la violència d’un conflicte armat i els efectes d’una greu crisi alimentària que pot esdevenir fam.

Segons el darrer informe de l’ONU, els combats entre l’exèrcit governamental del president Salva Kir i els militars sublevats que donen suport al deposat vicepresident Riek Machar han obligat gairebé 1,8 milions de persones a deixar casa seva i fugir de la violència. D’aquestes, 1,3 milions són desplaçades internes, mentre que unes 450.000 han fugit a països veïns com Etiòpia, Kenya, Sudan i Uganda.

L’abandomanent dels conreus per part de les persones que fugen i l’amuntagament als camps de desplaçats, sumat a les fortes pluges que destrueixen collites i infraestructures, ha abocat prop de 4 milions de persones a una situació d’inseguretat alimentària greu. A més, les malalties infeccioses com el còlera o la malària s’estan estenent.

Càritas, l’Església local i congregacions religioses continuen oferint ajuda de primera necessitat: aliments, mantes, material de refugi i d’higiene… Aquesta ajuda humanitària es du a terme en el marc del programa de resposta a l’emergència que Càritas internacional va engegar el mes de febrer per valor d’uns tres milions d’euros i al qual Càritas espanyola va contribuir amb 100.000 euros.

Actualment, la xarxa internacional de Càritas prepara el llaçament d’un nou programa d’ajuda per valor de 2,4 milions d’euros per poder garantir l’assistència alimentària immediata i assistència sanitària a unes 52.000 persones vulnerables a set diòcesis de Sudan del Sud.

Reconstrucció i reconciliació

Els objectius de la feina de Càritas al país també inclouen la reconstrucció i la reconciliació. Per això està prevista la posada en marxa de programes de recuperació de l’activitat agropecuària mitjançant la distribució de llavors i estris del camp que permetin als camperols conrear les terres quan tornin a casa seva. També s’han dissenyat accions de prevenció davant futures crisis, com activitats de promoció d’hàbits d’higiene per reduir la transmissió massiva de malalties infeccioses.

La nostra única esperança és que torni la pau al Sudan del Sud i les persones puguin tornar a les seves terres i continuar amb les seves vides”, explica Gabril Yai, director de Càritas del Sudan del Sud. I afegeix: “Si els agricultors no poden tornar a casa, la fam arribarà a finals d’any.” Per això, Càritas continua reclamant a les parts en conflicte la signatura d’un acord que acabi amb les hostilitats, a més de donar suport a iniciatives de pau.

Des que la República del Sudan del Sur va esdevenir independent el juliol del 2011, la inestabilitat política i social ha estat una constan, tot i que aquesta inestabilitat ja era normal per a la població quan el país estava unit a la República del Sudan. La regió pateix conflictes armats des de fa generacions, a causa, sobretot, de les tensions ètniques i del control sobre els recursos naturals.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!