Les Càritas Diocesanes de Lleida, Solsona i Urgell han destinat durant l’any 2022 un total de 7.184.653 euros per atendre a les persones que acudeixen a l’entitat, gairebé un 9% més que l’any 2021 (6.567.844 euros). Gran part d’aquests recursos han estat dedicats a programes de cobertura de necessitats bàsiques i de suport als col·lectius més vulnerables, i als projectes d’inserció laboral. En total, s’han beneficiat de l’acció de Càritas més de 16.000 persones d’arreu del territori de les tres diòcesis. Així mateix, també s’han atès gairebé 7.500 persones en els diversos programes que duu a terme l’entitat. Aquestes dades provoquen certa inquietud, especialment per l’augment constant en els darrers anys en recursos econòmics per cobrir les demandes.

Pel que fa a les ajudes econòmiques directes, més de 4.000 llars de Ponent i el Pirineu han rebut un total de 704.860 euros per part de les tres Càritas, pels 650.844 euros que es van destinar el 2021. Una dada que mostra com els efectes de la pandèmia encara no s’han revertit, ja que la xifra augmenta paulatinament respecte els anys anteriors (2021 i 2020), i continua sent més d’un 25% més alta que abans de la Covid-19. L’entitat remarca, però, que els diners destinats a les persones és un mitjà i no una finalitat, i avisa que l’acompanyament i l’apoderament són crucials per a les persones que més pateixen. Des de Càritas avisen que invertir recursos és imprescindible per aconseguir una societat amb igualtat de drets i oportunitats.

Ocupació i accés a l’habitatge, principals inquietuds de les entitats

Una dada que amoïna especialment les tres Càritas és que, malgrat que cada any s’inverteixen més recursos en els programes laborals i les empreses d’inserció, enguany 3.911.884 € (gairebé un 55% dels recursos totals emprats), la situació de les persones amb majors dificultats per trobar feina no millora, especialment les que tenen un baix nivell de formació i poca experiència laboral, d’aquí l’increment de persones que volen accedir a formacions per tenir més possibilitats d’accedir al mercat laboral.

Per altra banda, els responsables de l’entitat remarquen la inquietud que suposa veure com “l’augment del cost de la vida fa que famílies amb feina hagin perdut poder adquisitiu i s’hagin vist obligades establir noves estratègies de consum, renunciant a determinades despeses, que fins ara eren habituals”. Això repercuteix en no poder fer front a despeses imprevistes i provoca un deteriorament dels habitatges.

“L’augment del cost de la vida fa que famílies amb feina hagin perdut poder adquisitiu i s’hagin vist obligades establir noves estratègies de consum, renunciant a determinades despeses, que fins ara eren habituals”

En aquesta línia, les tres Càritas també han fet un esforç en donar resposta a les despeses relacionades directament amb habitatges, principalment lloguers i subministraments, com electricitat gas i aigua, provisions que han patit un augment considerable durant el 2022, especialment els dos primers. Tant és així, que les Càritas de Lleida, Solsona i Urgell van destinar l’any 2022 un 46%, un 36% i un 39%, respectivament, del total de les ajudes econòmiques a aquests conceptes. Les entitats exposen que tot plegat no fa res més que evidenciar que l’accés a un habitatge digne no és un dret, sinó que s’ha convertit en un luxe per a moltes famílies ateses per Càritas. Les entitats també remarquen l’augment d’atencions a persones de pobresa extrema per pernoctacions, roba, aliments o transport.

La guerra d’Ucraïna frena la recuperació

Un dels elements que ha marcat l’any 2022 ha estat l’esclat de la guerra a Ucraïna. Això ha donat lloc a l’arribada al nostre país de moltes persones fugint del conflicte. Al territori de Ponent, la diòcesi que ha rebut major nombre de persones refugiades és Urgell, on la Càritas diocesana ha acollit un total de 179 famílies i ha aconseguit que 429 persones es beneficiessin de l’acció de Càritas, especialment al municipi de Guissona. També a la diòcesi de Solsona, concretament entre les poblacions de Cervera i Tàrrega, Càritas va atendre a 31 famílies i un total de 109 persones van ser beneficiàries amb ajudes directes i assessorament legal.

La roda de premsa ha estat presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez. Foto: Bisbat de Lleida

Aquest fet ha suposat per aquestes dues Càritas un esforç afegit a la seva tasca, fent que la recuperació que es preveia a principi d’any no s’hagi materialitzat. A inicis d’any, Càritas havia acompanyat a l’estat Espanyol 5.378 persones refugiades des de l’esclat de la guerra.

Polítiques socials basades en els drets humans

Des de les Càritas Diocesanes de Lleida, Urgell i Solsona es constata, una vegada més, que els vaivens i les crisis del model afecten totes les capes socials, però especialment les més vulnerables, i l’actual crisi inflacionària no és una excepció. L’impacte de la pujada del cost de la vida i de les despeses bàsiques amplia el percentatge de recursos que aquestes llars han de destinar a menjar, habitar i desplaçar-se, deixant molt poc per a la resta i res per a l’estalvi.

La convicció que l’ocupació és la via prioritària i capaç de solucionat aquestes dificultats en les famílies xoca amb la realitat de les condicions que ofereix el mercat de treball i l’evolució dels sous. Per tot això, les entitats consideren que “és urgent i necessari continuar avançant cap a un disseny de polítiques socials des d’un enfocament basat en drets humans”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!