A través d’un decret el papa Francesc ha nomenat Pier Francesco Pinelli, un laic italià, administrador provisional de Càritas internacional, la confederació de 162 obres de caritat de l’Església amb seu al Vaticà i present a més de 200 països i territoris en el món.

Pinelli, com a comissari extraordinari, comptarà amb l’assistència de María Amparo Alonso, directora d’incidència de Càritas internacional, i pel P. Manuel Morujão,s.j., per a l’acompanyament personal i espiritual de l’equip.

El secretari general de Càritas internacional des de maig del 2019, Aloysius John, i el seu actual equip directiu queda suspès

Aquesta decisió s’ha pres després d’una auditoria feta aquest any dins de Càritas internacional sobre l’organització i el benestar en el treball, segons indica el comunicat donat a conèixer pel Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral.

Tots els treballadors actuals i passats de la confederació van ser convidats a participar en l’estudi, que va rebel·lar “febleses en els procediments de gestió, que també van tenir un efecte negatiu en l’esperit d’equip i la moral dels treballadors”.

A l’inici d’aquest any, el Dicasteri va encarregar una avaluació sobre l’ambient de treball en el secretariat general de Càritas en consonància amb els valors catòlics de dignitat humana i respecte per cada persona.

L’estudi, elaborat per experts independents, va comptar a més del senyor Pinelli amb els psicòlegs  Enrico Parolari i Francesca Busnelli,.

El comunicat del Dicasteri assenyala que d’aquest treball en equip “no van sorgir evidències sobre mala gestió financera ni comportaments inapropiats de caràcter sexual, però sí que es van evidenciar altres temes importants i àrees d’atenció urgent”.

Concretament, destaca, es van observar deficiències “en els procediments de gestió, que també van tenir un efecte negatiu en l’esperit d’equip i la moral del personal”.

També se subratlla que la mesura presa “no té impacte en el funcionament de les organitzacions membres i en els serveis caritatius i solidaris que brinden al món; al contrari, ajudarà a enfortir-lo”.

Pinelli i Alonso gestionaran les operacions de Càritas internacional “per assegurar estabilitat i lideratge empàtic” i treballaran per completar les candidatures i el procés d’eleccions de les noves autoritats, que es faran durant la propera assemblea general el maig del 2023.

En la preparació d’aquest esdeveniment, el comissari tindrà el suport del cardenal Luis A. Tagle, el qual actuarà de pont entre les Esglésies locals i les organitzacions membre de Càritas internacional.

En la presentació del decret papal, el purpurat ha indicat que la decisió suposa “una crida a caminar humilment amb Deu” i que respon “a un procés de discerniment, afrontant la nostra manca de llibertat i seguint l’Esperit de llibertat”.

Càritas internacional està sota l’autoritat del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral que, segons la nova constitució Praedicate Evangelium, “exerceix les competències reservades a la Santa Seu per dret per erigir i supervisar les associacions internacionals de caritat i els fons constituïts amb les mateixes finalitats, segons el que estableix en els estatuts respectius i en compliment de la normativa vigent”.

Col·laboradors amb experiència

Pier Francesco Pinelli és un professional italià, llicenciat en Enginyeria, format en espiritualitat ignasiana. Des de ben jove ha estat actiu en l’àmbit del voluntariat amb persones reintegrades de la drogodependència, en cooperació al desenvolupament, en el suport a obres missioneres i en catequesi.

María Amparo Alonso Escobar, espanyola, és economista per la Universitat d’Extremadura. Té una experiència de 28 anys de treball amb diferents organitzacions membre de Càritas a tots els nivells; ha dedicat 15 anys a Àfrica, al terreny, en més de 14 països amb atenció especial als projectes de desenvolupament integral, capacitació, drets humans, comunicació i gestió, i ha col·laborat amb diferents universitats i programes de formació en organitzacions civils.

P. Manuel Morujão, jesuïta portuguès, és superior de la residència Sant Pere Canisi, prop del Vaticà. Ha fet treball pastoral i espiritual a Goa, Cap Verd i Portugal. Va ser nomenat Missioner de la Misericòrdia i ha servit com a provincial a Portugal.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!