En presència de Mons. Javier Vilanova, bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona i de la regidora Joana Piñero, Tinenta d’alcalde de Polítiques Socials, Igualtat i Salut de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, Càritas Diocesana de Barcelona ha inaugurat un nou espai d’acollida i acompanyament social a Cornellà de Llobregat.

L’espai, que està situat a la parròquia de Sant Ildefons de Cornellà, donarà resposta a 6.870 persones que viuen a la Zona Pastoral 4, i que agrupa les ciutats de l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà de Llobregat, així com el districte de Sants-Montjuïc de Barcelona, el barri de Les Planes de Sant Joan Despí i Can Vidalet d’Esplugues de Llobregat.

Durant la inauguració de l’espai, Maria Amor, cap de la Zona Pastoral 4, ha explicat que aquest serà un centre obert a la comunitat i a les necessitats socials dels barris i ciutats del seu voltant. “Som un espai multifuncional, de disseny auster i digne, on les persones podran sentir-se escoltades i acompanyades. Els espais esdevenen llocs de vida i de relació i cal facilitar aquests espais de trobada i confiança”, ha afirmat Amor.

Maria Amor

“Els espais esdevenen llocs de vida i de relació i cal facilitar aquests espais de trobada i confiança”

La responsable de la Zona Pastoral 4 ha detallat algunes de les activitats que oferirà aquest centre, destacant les acollides individuals i grupals, el suport psicològic, els reforços escolars i cursos de llengua. També ha avançat que aviat s’oferirà un servei de bugaderia per aquelles persones que no disposen de rentadora o assecadora, i que s’està treballant per organitzar una sala d’informàtica, que doni resposta a la bretxa digital que pateixen moltes famílies en situació de vulnerabilitat.

Maria Amor ha volgut cloure la seva intervenció agraint la feina de coordinació amb els arxiprestats i parròquies de la Zona Pastoral 4, i ha destacat la tasca de les 213 persones voluntàries. “Sense elles, tot això no seria possible”, ha conclòs.

La realitat social de la Zona Pastoral 4

Seguidament, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha volgut aprofundir en el context social de la Zona Pastoral 4 i en els reptes que Càritas té en aquest territori. Busquets ha explicat que aquest nou espai donarà resposta a 2.848 llars, on viuen 6.870 persones. El director de Càritas ha advertit que entre gener i setembre d’aquest 2022 han augmentat un 20,5% les llars ateses a la Zona Pastoral 4, en relació amb el mateix període de l’any anterior. “La pujada del preu de la vida, així com la impossibilitat d’accedir a lloguers assequibles està situant moltes famílies al límit”, ha advertit.

Salvador Busquets

“La pujada del preu de la vida, així com la impossibilitat d’accedir a lloguers assequibles està situant moltes famílies al límit”

En aquest aspecte, Busquets ha detallat que més de la meitat de les famílies de la Zona Pastoral 4 viuen en una llar insegura (agrupa les persones que viuen de relloguer, sense contracte o amb l’amenaça de desnonament, entre d’altres). D’aquestes, ha volgut fer èmfasi en les que viuen en habitacions de relloguer (1.028 llars), ja que moltes tenen infants a càrrec, es veuen obligades a compartir habitatge amb desconeguts i no disposen d’espais d’intimitat. Així mateix, també ha volgut destacar la situació laboral d’aquestes persones, afirmant que un 78,6% de les que es troben en edat laboral no tenen feina, i que un 21,4%, malgrat tenir feina (sempre temporal o precària), no arriben a final de mes.

Maria Amor, Salvador Busquets, Javier Vilanova i Joana Piñero. Foto: Càritas Barcelona

En el cas de la ciutat de Cornellà, Càritas ha destacat que el gener-setembre s’han atès 349 llars (713 persones), un 7% més que el mateix període del 2021. D’aquestes, un el 36% de llars són noves (mai havien estat ateses per Càritas o feia anys que no demanaven ajuda), i destaca el creixement del 23% de parelles amb fills. Pel que fa a les ajudes que Càritas presta a la ciutat, han augmentat un 45% les relacionades amb alimentació, on s’han destinat 31.000 € entre gener i setembre.

En aquest difícil context, el director de Càritas Barcelona ha posat de manifest que encara hi ha moltes persones que queden excloses del sistema, atrapades en la pobresa, i que no n’hi ha prou d’atendre les necessitats més immediates, sinó que cal ajudar a passar de l’exclusió a la integració a la comunitat. Per fer-ho, el director ha demanat la col·laboració de tots els actors implicats. “Cal que Càritas, parròquies, entitats socials, administracions públiques i comunitat treballem plegats pel bé comú. Si ho aconseguim, estic convençut que podrem millorar la vida de tantes i tantes persones que diàriament truquen a la nostra porta cercant una vida millor”, ha conclòs.

En finalitzar els parlaments, Mons. Javier Vilanova, bisbe auxiliar de l’arquebisbat de Barcelona, ha beneït el nou espai.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!