En presència del bisbe auxiliar de l’Arquebisbat de Barcelona, Mons. Javier Vilanova, Càritas Diocesana de Barcelona ha inaugurat dos nous espais d’acollida: un a Badalona i un altre a Santa Coloma de Gramenet.

Durant la inauguració de Badalona s’ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, i del tercer tinent d’alcalde de Protecció a les persones i impuls comercial, David Torrents. Aquest nou punt d’acollida donarà resposta a les 1.530 llars (3.800 persones) que viuen a la Zona Pastoral 5, i que agrupa les ciutats de Sant Adrià del Besòs, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Mataró, així com tots els municipis del Maresme fins a Caldes d’Estrac. En aquest nou punt d’acollida es faran entrevistes individuals i grupals, s’oferirà orientació i formació laboral i hi haurà un espai de reforç educatiu per infants.

Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, ha explicat que la feina de Càritas es fonamenta en la proximitat, i que aquest espai d’acollida respon a aquesta voluntat. “Volem estar més a prop de les persones que acollim i acompanyem. L’acollida s’ha de fer des de la dignitat de la persona, i aquests nous locals responen a aquesta necessitat de dignificació, d’obrir els braços i acollir a les persones que ho han perdut tot”. Busquets ha volgut agrair la tasca dels professionals de Càritas però també ha fet valdre bona feina de les 476 persones voluntàries que actuen a la Zona Pastoral 5.

SALVADOR BUSQUETS

“L’acollida s’ha de fer des de la dignitat de la persona, i aquests nous locals responen a aquesta necessitat de dignificació”

Malgrat tot, el director de Càritas ha advertit que si bé el nombre de persones ateses a la Zona Pastoral 5 és similar a la de l’any passat, han augmentat un 7% les ajudes econòmiques. “Ens preocupa la situació laboral de les persones en edat de treballar, ja que un 78% es troben a l’atur”, ha indicat. Així mateix, també ha volgut fer èmfasi en la situació habitacional de l’àrea de Badalona i el Maresme, detallant que Càritas destina en aquesta zona una mitjana de 290€ per família a pagar habitacions de relloguer, quan l’any passat en destinaven uns 267€ (un increment del 8,6% en el 3r trimestre 2022 en relació amb el mateix període de l’any passat). “Un 55% de les famílies d’aquesta zona tenen fills a càrrec. És imprescindible que els infants tinguin les necessitats més bàsiques cobertes, amb l’objectiu que no visquin situacions de pobresa en l’edat adulta”.

A la inauguració de l’Espai Polivalent de Sant Miquel, situat al barri de Singuerlín de Santa Coloma, hi ha assistit la setena tinenta d’alcaldessa de Drets Socials de Santa Coloma, Bárbara Ferrer. Durant l’acte, la responsable de la Zona Pastoral 5 de Càritas Diocesana de Barcelona, Anna Selva, ha explicat que aquest espai polivalent dona resposta a unes 294 llars (459 persones), més del doble de llars que l’any passat (136 llars / 196 persones).

Inauguració de l’Espai Polivalent de Sant Miquel, a Santa Coloma de Gramenet. Foto: Càritas Barcelona

“Tot i que estem contents que any rere any puguem arribar a més famílies, constatem que la situació social i econòmica a Santa Coloma s’ha agreujat amb la pandèmia i la inflació”, ha indicat Selva. Per aquest motiu, la responsable territorial de Càritas ha afirmat que projectes com el polivalent de Sant Miquel són més importants que mai, ja que ofereixen serveis com un espai familiar, l’atenció psicològica, bugaderia i dutxes o cursos de llengua i d’autonomia digital, entre d’altres. A la ciutat de Badalona, Càritas atén a 908 llars, on viuen 2.349 persones. En el cas de Santa Coloma, són 546 llars, on viuen 1.273 persones.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!