Càritas espanyola ha obert una campanya d’emergència per portar ajuda humanitària a Haití, el país més pobre i desigual d’Amèrica amb una població d’uns 12 milions de persones.

La inseguretat alimentària, la violència de les bandes armades, la vulneració generalitzada dels drets humans i els brots de malalties vinculades a la manca d’aigua i sanejament estan abocant la població al límit del col·lapse.

Des de fa mesos, les bandes criminals controlen bona part del territori, principalment l’àrea metropolitana de la capital, Port-au-Prince.

Segons Nacions Unides, més de 362.000 persones han sortit de la ciutat cap a altres regions deixant enrere els seus mitjans de vida i enfrontant-se a situacions de més vulnerabilitat.

El 72% de la població pateix malnutrició, mentre que 4,97 milions d’haitians estan a punt de patir fam

Com explica el cooperant de Càritas espanyola al Carib i Centreamèrica, Juan Manuel Díaz, “l’acceleració dels atacs armats limita la circulació de mercaderies i contribueix a l’augment dels preus dels aliments bàsics, que entre gener i abril han pujat un 21%”.

La violència exercida per les bandes armades ha provocat el tancament de desenes d’hospitals i centres de salut per la manca de medicaments i personal. Més d’un miler d’escoles estan tancades i els menors han esdevingut blanc dels reclutaments de les organitzacions criminals.

Segons Díaz, “la situació de violència i inseguretat alimentària sumada a la manca de suport psicosocial afecta la salut mental de la població; tothom té por”.

La xarxa haitiana de Càritas diocesanes informa de l’arribada de desenes de milers de desplaçats a les províncies, que han augmentat la demanda de productes i serveis en poblacions on ja hi havia gran escassetat.

Càritas espanyola aportarà 100.000 euros per a aquest suport inicial d’emergència, que serà destinat sobretot a les persones desplaçades a Hinche i Fort Liberté.

L’objectiu és donar suport psicosocial, ajuda a la producció agrícola i material de primera necessitat, com kits d’aliments, higiene, material escolar, mantes i tendes.

El drama dels 362.000 desplaçats interns és que el 60% ja vivien fora de casa seva perquè els mancaven mitjans de vida. “El que fomenta la xarxa de Càritas parroquials són famílies d’acollida. La idea no és muntar camps de desplaçats, sinó ajudar les famílies que estan acollint els familiars que fugen de la capital”, diu Díaz.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!