El director de Càritas diocesana de Barcelona, Eduard Sala, ha demanat una major celeritat a l’hora de fer efectiu el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a la Generalitat. A més, s’ha demanat que la modificació de llei de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), ara en procés parlamentari, millori la situació de les persones més vulnerables. “Les persones en situació de pobresa han de menjar o pagar l’habitatge avui, no poden esperar a demà”, ha exposat el director de Càritas Barcelona.

EDUARD SALA

“Les persones en situació de pobresa han de menjar o pagar l’habitatge avui, no poden esperar a demà”

Càritas considera que el traspàs de la gestió de l’IMV a la Generalitat de Catalunya ha d’anar acompanyat de la creació d’una finestreta única on les persones puguin gestionar les dues prestacions (Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania), una simplificació dels tràmits o una major cobertura, en especial de les famílies amb infants a càrrec.

Càritas també ha recordat que en el cas de l’IMV només arriba al 14,5% de la població catalana que podria rebre-la, i que en el cas de la RGC, tot i que la cobertura sigui major, només arriba al 43,6%. També han advertit que només un 8,2% de les famílies ateses per les deu Càritas amb seu a Catalunya perceben la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital.

Aquesta demanda s’ha fet durant la presentació de l’informe Una ajuda que no arriba, de l’Observatori de la realitat social de Càritas Diocesana de Barcelona. L’acte, que s’ha celebrat dijous al Palau Macaya de Barcelona, ha estat una oportunitat per parlar i debatre sobre la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i l’Ingrés Mínim Vital (IMV), dues prestacions socials vigents que tenen la funció d’assegurar els mínims d’una vida digna a persones i famílies que es troben en situació de pobresa.

Taula rodona sobre “La vivència de les ajudes que no arriben”. Foto: Càritas Barcelona

Durant la jornada ha participat Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, que ha confiat en el fet que aquest any s’aprovi la modificació de la RGC al Parlament de Catalunya, amb l’objectiu de millorar-ne l’eficàcia, fer-la compatible amb la feina o amb les ajudes a l’habitatge, entre d’altres. També ha exposat que s’està treballant per facilitar els tràmits a la ciutadania, establint un llenguatge més planer perquè l’usuari pugui tramitar les prestacions. En relació amb l’Ingrés Mínim Vital, Campuzano ha explicat que s’està treballant per tancar un conveni de gestió amb el Govern d’Espanya, confiant que es pugui acabar de concretar en les setmanes vinents.

En consonància amb les demandes de Càritas, el conseller ha fet èmfasi en la importància d’una prestació universal a la criança, indicant que ja s’ha traslladat aquesta demanda al Govern central.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!