Càritas Barcelona està de celebració. Aquest diumenge, l’entitat ha complert el seu 80è aniversari, ja que va ser constituïda el 28 de gener del 1944, de la mà de l’arquebisbe Mons. Gregorio Modrego. En aquell moment, el que va començar sota la nomenclatura de Secretariat General Diocesà de Beneficiència Cristiana, va crear-se amb l’objectiu d’unificar les obres benèfiques de l’Església en un moment de postguerra en què la població tenia dificultats per cobrir les seves necessitats més bàsiques. 80 anys després, Càritas Barcelona ha acompanyat més d’1,6 milions de persones de la diòcesi de Barcelona. 

Per recordar aquests 80 anys d’història, l’entitat ha emès un comunicat on explica com ha estat l’evolució de Càritas, que s’ha hagut d’adaptar a les necessitats socials de cada moment. En aquesta trajectòria, en destaquen episodis en els quals Càritas ha estat molt present, com els de les inundacions del Vallès i el Besòs dels anys 60, la lluita contra l’atur, l’arribada de persones nouvingudes a l’inici del segle XXI, la crisi econòmica de 2008, i la pandèmia del Covid-19, entre d’altres.

Com ha explicat l’actual director de l’entitat, Eduard Sala, avui Càritas de Barcelona està present als 26 municipis de la diòcesi, i compta amb 167 Càritas parroquials i arxiprestals, que ajuden diàriament més de 30.000 llars, on viuen unes 75.000 persones. Dintre dels seus àmbits d’actuació, en destaquen qüestions tan diverses com la cobertura de necessitats bàsiques, la formació laboral, l’habitatge, la infància, les persones grans, l’acompanyament en drets o l’assessorament jurídic en temes de migració i estrangeria, entre moltes altres.

Un record del passat amb la vista posada cap al futur

El dia del seu aniversari, l’entitat no ha volgut oblidar totes les persones voluntàries que fan que hagi pogut continuar durant tots aquests anys, com ha dit el seu director: “Des dels seus inicis, Càritas és i ha estat una entitat de persones voluntàries, i no amb persones voluntàries. Pot semblar una apreciació menor, però defineix a la perfecció la importància del voluntariat”. 

Finalment, Eduard Sala ha volgut expressar també el desig de Càritas Barcelona de continuar amb la seva tasca d’acompanyament, per aconseguir millorar les condicions de vida de les persones en situació de vulnerabilitat: “Estem compromesos amb les persones, en tot el seu camí per aconseguir una llar digna i una millora de les seves condicions de vida, a fer front a les conseqüències d’una pujada de preus constants, a combatre la precarització del treball, a millorar la seva inserció laboral i a acompanyar el major nombre de famílies que arriben a les nostres sessions d’acollida cercant noves oportunitats”, ha manifestat. En aquest sentit, el director ha deixat clar que l’entitat continuarà treballant com fins ara, “posant la persona i la comunitat al centre per esdevenir una societat fraterna, acollidora, solidària i justa, on tothom tingui cabuda i es fonamenti en el bé comú”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!