Cardenals missioners i en diàleg

El primer diumenge de setembre, en acabar elres de l’Àngelus, el Sant Pare va anunciar, per sorpresa, que el proper 5d’octubre hi haurà un consistori per a la creació de cardenals al Vaticà ianuncià el nom dels 13 nous purpurats procedents d’Espanya, el Canadà, elCongo, Cuba, Guatemala, Indonèsia, Itàlia, Luxemburg, Paraguai i Portugal.

D’aquests cardenals, el Papa en va destacar laseva provinença que expressa la vocació missionera de l’Església que continuaanunciant l’amor misericordiós de Déu a tots els homes i dones de la terra.Destaquen figures rellevants en àrees claus del pontificat de Francesc, com elbisbe espanyol i també missioner nascut a Sevilla, Miguel Ángel Ayuso Guixot,que és el màxim responsable del Diàleg Interreligiós del Vaticà. També éssignificatiu el nomenament del canadenc Michael Czerny, que s’ocupa d’assumptesd’immigració i és sotssecretari de la secció Migrants i Refugiats del Dicasteriper al Servei del Desenvolupament Humà Integral. O l’actual arquebisbe deRabat, el també espanyol Cristóbal López Romero, salesià, nascut a Vélez-Rubio(Almeria) i format a Badalona. El bisbe Cristóbal deia a Catalunya Cristiana enuna entrevista l’11 d’agost passat: «L’Església (…) ha de tenir cura primerde tot de la pròpia autenticitat (…) vivim una gran fraternitat amb el poblemusulmà. Si les condicions ens limiten a aquest testimoni silenciós, això ensobliga a aprofundir en l’autenticitat de la nostra vida i adhesió a Crist.» Enuna entrevista anterior ja va saludar els lectors de CC: «Em sento molt unit aaquest setmanari des del començament perquè, com a periodista i salesià, vaigcrear l’oficina de premsa dels salesians a Barcelona. Jo enviava notícies aCatalunya Cristiana i cada mes les publicaven.» A més, explica, durant els seus18 anys al Paraguai: «Vaig estar rebent gratuïtament el setmanari, gràcies a unapadrinament missioner. Vull agrair a Catalunya Cristiana que m’hagi estatalimentant eclesialment i formativament sobre Catalunya i sobre l’Esglésiadurant tot aquest temps. Gràcies!»

Entre els futurs nous cardenals hi ha José TolentinoMendonc?a, un portuguès de 53 anys que és biblista, poeta i bibliotecari de laSanta Romana Església, a qui va entrevistar Ràdio Estel. El P. Tolentino, l’anypassat va dirigir els exercicis espirituals de la Quaresma al Papa i a lacúria, que foren publicats (Elogio de la Sed, Sal Terrae, 2018) i en el pròlegFrancesc li deia amb agraïment: «Les profundes meditacions, a partir de la dadaexegètica, ens han obert al món contemporani per mitjà de les referènciesliteràries, poètiques i relacionades amb esdeveniments de l’actualitat.» Tot unperfil.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!