En un món on la secularització avança amb rapidesa, “l’únic antídot és la trobada i el diàleg, fonamentats en l’amistat i el respecte entre persones de diferents tradicions religioses”. Així ho ha dit el proprefecte del Dicasteri per a l’Evangelització, el cardenal Luis Antonio Tagle, en inaugurar a Abu Dhabi la cerimònia de lliurament del Premi Zayeb a la Fraternitat Humana.
El purpurat ha advertit que, en moltes societats altament secularitzades, creix una tendència perillosa: “La desconfiança o fins i tot l’hostilitat no només cap a tradicions religioses específiques, sinó cap a la dimensió religiosa en ella mateixa.”
Davant d’aquest fenomen, ha subratllat que el diàleg és l’únic camí per superar prejudicis i tensions.
Sis anys després de la signatura del Document sobre la Fraternitat Humana per a la Pau Mundial i la Convivència Comuna, subscrit a Abu Dhabi el 4 de febrer del 2019 pel papa Francesc i el gran imam d’Al-Azhar Sheikh Ahmed al-Tayyeb, l’Església catòlica continua promovent l’entesa interreligiosa.
Des de l’Abrahamic Family House, estructura sorgida després de la publicació del document, el cardenal Tagle, com a representant de la Santa Seu, ha assegurat que l’Església reconeix i dona suport al “valor de promoure l’amistat i el respecte entre homes i dones de diferents tradicions religioses”.
El cardenal Tagle ha alertat sobre els riscos d’instrumentalitzar les diferències religioses amb finalitats polítiques o econòmiques, generant “malentesos, por i un clima de sospita”.
El purpurat també ha criticat la idea que la religió ha de ser relegada a l’àmbit privat o a espais “neutres”, sense referència a la transcendència.
CARDENAL TAGLE, proprefecte del Dicasteri per a l’Evangelització
“El reconeixement del dret fonamental a la llibertat religiosa, en totes les seves dimensions, és essencial per a la pau mundial i la convivència comuna”
Des de la seva creació el 2019, el Premi Zayeb a la Fraternitat Humana ha estat atorgat a 16 guardonats, entre ells 11 personalitats i 5 organitzacions.
Enguany, el reconeixement ha estat concedit a World Central Kitchen, l’organització humanitària que ofereix ajuda alimentària a comunitats afectades per crisis i conflictes.
També ha estat premiada la primera ministra de Barbados, Mia Mottley, per la seva tasca en la lluita contra el canvi climàtic, així com el jove inventor etíop-nord-americà Heman Bekele, el qual amb només 15 anys, ha desenvolupat un sabó econòmic per a la prevenció i tractament del càncer de pell en les primeres fases.