El cardenal polonès Konrad Krajewski, almoiner apostòlic i enviat del Papa a Ucraïna, ha mantingut una trobada amb periodistes a Lviv, on ha parlat sobre la missió encomanada per Francesc a Ucraïna.

Quin és el significat de la seva presència?

És important ser present en aquesta nació turmentada, on la presència és el primer nom de l’amor. I després, a més de l’ajuda moral, a més de la fe que portem amb nosaltres, també portem l’esperança de sortir d’aquesta situació terrible. Hi ha una ajuda molt concreta per a Ucraïna, que arriba a través dels canals diplomàtics, però també a nivell local.

“És important ser presents en aquesta nació turmentada, on la presència és el primer nom de l’amor”

És possible parlar de negociacions quan s’està bombardejant hospitals?

No soc un diplomàtic. He vingut aquí amb la lògica de l’Evangeli. Això és el que feia Jesús: sempre era al costat de la gent que patia. El Sant Pare també fa servir aquesta lògica de l’Evangeli. Per això som aquí, per això preguem: perquè la nostra arma és la fe, la nostra arma també és l’esperança. Normalment, l’Evangeli ens parla de les tres armes més sofisticades del món: la pregària, el dejuni i l’almoina.

Avui el món està donant almoina per a Ucraïna. L’almoina és una cosa que em fa mal, que em fa patir perquè he de compartir-me amb els altres, i això ja ho fem, fins i tot a Europa paguem factures més altes precisament pel conflicte que hi ha. Després hi ha la pregària: qui truca finalment trobarà la porta oberta, potser qui prega rebrà, però hem de ser constants.

Després hi ha l’arma molt, molt forta, que és el dejuni. El dejuni, és a dir, convido Déu a entrar en mi, desitjo la seva presència, a través del dejuni vull apartar de mi tot el que no li pertany per fer-li lloc.

Aquestes són les tres armes que portem. Voldria dir una cosa més. La fe pot moure muntanyes, no diguem les guerres estúpides! I aquesta és també la força d’Ucraïna: amb fe, amb amor per la pàtria, amb amor per les famílies, aconsegueixen resistir, aconsegueixen salvar la pàtria.

“La fe pot moure muntanyes, no diguem les guerres estúpides!”

S’ha reunit amb els refugiats, vol arribar fins a Kíiv…

En la mesura del possible. Sí, marxo de Lviv i porto aquest missatge de pau del Sant Pare i la pregària en la qual hem participat. Aquesta és la nostra arma forta, forta. També pot ser aterridor per als qui ataquen Ucraïna. Gràcies per  la vostra presència. També feu molt per Ucraïna.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!