Campanya Corpus 2014: "Mai no saps quan la vida et deixarà de somriure"

Restaurar els drets dels més pobres

En aquesta jornada de Corpus Christi, Càritas convida tota la societat a fer possible l’esperança avui. Per això, la campanya institucional anuncia a tots que cada persona, cada família, cada comunitat juguen un paper fonamental en la construcció de la societat i, sobretot, en la construcció d’espais d’esperança, de vida, de novetat, de justícia i de fraternitat compartida per restaurar els drets de les persones que viuen en situació de pobresa i vulnerabilitat.

Com es pot fer possible avui aquesta esperança?

Les respostes a aquesta pregunta passen per canviar la nostra mirada de la realitat per buscar i descobrir en els nostres entorns més propers les capacitats de les persones que estan al nostre voltant, els tresors amagats en les persones vulnerables, en les que estan al marge.

Per a això cal posar en marxa les nostres capacitats i actuar. Es tracta de “reinventar, recrear, recuperar … de viure amb senzillesa i construir juntament amb altres esperança, per fer possible nous espais comuns de vida, de benevolència, de justícia i de solidaritat”.

Actituds creadores d’espais d’esperança

Hi ha formes concretes de “ser instruments d’alliberament i promoció dels pobres, de construir espais que siguin germen d’un futur diferent i generin esperança”, expliquen també els bisbes de la Comissió Episcopal de Pastoral Social en el seu Missatge per al Dia de Caritat.

Quines són aquestes actituds capaces de crear espais d’esperança enmig d’una societat asfixiada per la crisi? El mateix missatge episcopal les identifica:

• Quan responem amb gestos senzills i quotidians de solidaritat davant les necessitats dels germans i canviem els nostres hàbits alimentaris evitant el malbaratament d’aliments.

• Quan reconeixem la funció social de la propietat, la destinació universal dels béns i defensem els drets dels més pobres encara a costa de renunciar els més afavorits a alguns dels seus drets.

• Quan creem una nova mentalitat que ens porta a pensar en termes de comunitat i a donar prioritat a la vida de tots sobre l’apropiació indeguda dels béns per part d’alguns.

• Quan contribuïm a una economia al servei de l’ésser humà, no dels diners i el mercat, i rebutgem i denunciem l’economia de l’exclusió.

• Quan apostem pels més febles, promovem el desenvolupament integral dels pobres i cooperem per resoldre les causes estructurals de la pobresa.

Càritas genera esperança fent realitat, a través dels seus projectes, autèntiques zones alliberades per recuperar els drets i la dignitat de les persones, des del senzill i la quotidianitat, des de la fidelitat a un Déu Pare de tota la Creació, que es commou amb els més febles i petits, i anuncia camins nous de solidaritat, fraternitat i esperança.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!