L’advocada i activista congolesa Yvette Mushigo ha estat guardonada amb el Premi Mundo Negro a la Fraternitat 2022 com a reconeixement pel seu treball a favor dels drets de les dones. Mushigo coordina la xarxa Synergie des Femmes pour la Paix et la Réconciliation (SPR), que treballa perquè les dones coneguin i exigeixin els seus drets.

Què significa ser dona a la República Democràtica del Congo (RDC)?

Ser dona al meu país suposa ser un ésser fràgil, envoltat de moltíssimes prohibicions, moltíssimes discriminacions tant socials, com econòmiques, com professionals. És un ésser vulnerable a causa dels conflictes que afecten la RDC, és un ésser dependent en molts aspectes, encara que també és veritat que a poc a poc hi ha dones que se’n surten i que van millorant la seva situació.

Com treballa la xarxa SPR?

Per a nosaltres és important tenir una sinergia de dones que treballen a nivell subregional: dones que parlen de pau, de reconciliació, que aixequen la veu, que expressen el que senten.

Quin compromís demanen als homes?

Per als homes, el fet que les dones prenguin la paraula pot ser un problema perquè senten que se’ls pren un poder. Aquests homes impedeixen que les dones aportin la seva opinió, estan plens de barreres, de prejudicis… No obstant això, per a nosaltres, els homes són companys importants perquè hi hem de treballar perquè ens ajudin. Busquem una masculinitat positiva perquè les dones puguin tenir veu al nostre país.

De quines eines disposen per trencar el cercle de la desigualtat?

És important que la dona trenqui el silenci, que parli dels problemes que té de seguretat, per reforçar les seves seguretats. És important que la dona conegui els seus drets, que sigui sentinella a la comunitat, que faci tasques de mediació, que hi hagi dones que puguin acompanyar altres dones. Les dones tenen un rol important dins la família, per tant, aquí també han de llançar un missatge de pau i de reconciliació que poden transmetre als seus fills.

Mushigo va donar el seu testimoni recentment a l’església de Santa Anna de Barcelona / Agustí Codinach.

Com contribueix la xarxa SPR a construir la pau?

En les trobades que tenim a nivell subregional (Ruanda, Burundi i est de RDC) és important aquest apropament, que les dones puguin estar juntes i oblidar que pertanyen a països que estan en conflicte entre ells per parlar de pau i de reconciliació. És important fundar una sèrie d’estructures juntes per proposar solucions a les autoritats tant locals com comunitàries, nacionals o internacionals i proposar respostes per part de la dona per posar fi al conflicte.

Quina és la seva valoració de la visita del Papa a la RDC?

El missatge que el Papa ha donat al nostre país és un missatge fort, d’ànim, d’esperança. Ell ha parlat als diferents interlocutors en aquest conflicte i els ha convidat, a cadascun d’ells, a donar respostes de pau per buscar la fi del conflicte. També s’ha adreçat al govern del nostre país perquè asseguri els serveis bàsics essencials que necessita la població.

Moltes vegades les anomenen les “dones impossibles”…

Quan parlen de nosaltres com a “dones impossibles” no és una cosa positiva. Vol dir que molestem, és a dir, que aportem a la població alguna cosa que és important i que les dones necessiten. Per això estic molt agraïda a Mundo Negro per aquest reconeixement del treball que fem.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!