El nou catecisme de la Conferència Episcopal Española, Buscad al Señor, culmina la petició del papa Joan Pau II en la constitució apostòlica  Fidei depositum, on es demanava que el contingut del Catecisme de l’Església catòlica pogués arribar a petits i grans, tenint present les diverses situacions i cultures.

El catecisme Buscad al Señor, encara no traduït al català, està pensat per als adults que demanen els sagraments de la iniciació cristiana i, també, per als que desitgen aprofundir en la fe.

Quaranta-nou són els temes, dividits en quatre etapes (pre-catecumenat, catecumenat, purificació-il·luminació i mistagògia), seguint el procés catecumenal que ens indica el Ritual de la iniciació cristiana d’adults (RICA).

Cada tema és presentat en dues pàgines dobles amb cinc apartats:

  • Llàntia és la teva Paraula per als meus passos. Té la Paraula de Déu com a llàntia viva que il·lumina cada tema
  • Per il·luminar la vida. S’integren en el text experiències de vida.
  • La fe dels cristians. Contingut propi de la fe expressat amb un llenguatge proper i senzill.
  • Expressió de fe. La celebració de la fe forma part integrant del procés catecumenal.
  • La fe feta cultura. Obres d’art que enriqueixen la bellesa de la fe.

Al mateix temps s’ofereix

  • Guia per acompanyar el procés catecumenal amb el catecisme o per al catequista o acompanyant.
  • Celebracions de l’itinerari catecumenal del catecisme amb cadascuna de les celebracions i ritus.

Aquest catecisme esdevé una bona notícia per una realitat creixent a les nostres diòcesis. Cada vegada són més les persones adultes que demanen la fe a les nostres comunitats parroquials. L’acompanyament acurat i amb esperit eclesial ajuda a fonamentar la fe inicial que caldrà que esdevingui fe adulta.

El procés catecumenal necessita l’escalf de la comunitat per esdevenir nous cristians missioners, joiosos del do rebut, per tant l’acompanyament d’aquestes persones demana responsabilitat maternal per part de l’Església.

El Baptisme no és un pur tràmit per a ser padrins de baptisme o per casar-se per l’Església. És qüestió de fe en Jesucrist dins la seva Església.

L’acolliment i acompanyament per part de pastors i comunitats és part fonamental en el procés de gestació de nous cristians i, d’aquí la seriosa responsabilitat d’oferir tot allò que proposa l’Església des del seu inici perquè els nous nats o neòfits puguin viure i donar raó de la seva esperança amb maduresa cristiana.

Les presses en allò més significatiu són contràries a l’esperit de l’Evangeli que demana sembrar i saber esperar la collita.

Presentació del nou Catecisme per a adults.

Conèixer i interioritzar la fe de l’Església, deixar-se convertir i esdevenir deixebles del Crist, en la fe, la seva celebració comunitària, aprendre de viure en cristià i pregar segons l’esperit que es desprèn del Parenostre no es fa en unes trobades amistoses o a través simplement de prestar un llibre.

Som en una situació pastoral oportuna per portar a terme el que el Senyor confia a la seva Església com a Mare, engendrar nous fills de Déu.

Tant de bo que fem camí generós en el temps apropiat per a cadascun dels candidats a la vida cristiana reforçant la nostra pertinença com a membres del Cos de Crist.

L’experiència d’aquest quasi vint-i-cinc anys de Catecumenat a les nostres Esglésies de Catalunya ens diu que l’acompanyament de les persones que demanen el Baptisme, fet segons el criteri del Ritual d’Iniciació Cristiana d’Adults (RICA) ajuda els neòfits a mantenir-se en la vida de l’Església.

Que Maria la Mare del Senyor i de l’Església acompanyi el treball pastoral i maternal de la nostra Església

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!