Al cor de Barcelona hi ha el Casal Loiola, un centre comunitari que alberga una comunitat de joves vibrant, compromesos amb l’acció social. Cada dimecres, sens falta, aquests joves s’apleguen amb un propòsit noble: repartir entrepans entre els més necessitats de la ciutat.

David Tort González

Acció social

David Tort González

Aquesta iniciativa, nascuda de l’esperit solidari dels joves del Casal Loiola, s’ha convertit en un símbol de la lluita contra la pobresa i la desigualtat a Barcelona. A través de la seva tasca desinteressada, aquests joves demostren que la solidaritat no és només un concepte abstracte, sinó una acció tangible que pot transformar la vida de les persones.

La seva iniciativa no només proporciona un alleujament immediat als qui pateixen gana, sinó que també fomenta un sentit de comunitat i pertinença entre els més vulnerables. Amb cada entrepà entregat, es transmet un missatge d’empatia i comprensió, i es recorda aquells en situació de necessitat que no estan sols i que hi ha persones que es preocupen pel seu benestar.

David Tort González

A Espanya, el nivell de sensellarisme i pobresa continua sent una realitat preocupant que afecta milers de persones arreu del país. Segons dades recents, es calcula que prop de 40.000 persones viuen en situació de sensellarisme a Espanya, una xifra alarmant que reflecteix la manca d’accés a un habitatge digne i a recursos bàsics per a una vida digna.

Davant d’aquesta crua realitat, activitats com la distribució d’entrepans entre les persones sense llar es tornen imprescindibles. Aquestes accions solidàries no tan sols brinden un àpat als qui més ho necessiten, sinó que també ofereixen un moment d’empatia, companyia i suport emocional a aquells que es troben en una situació de vulnerabilitat extrema.

David Tort González

A més, visibilitzen la problemàtica del sensellarisme i la pobresa, generant consciència social i cridant l’atenció sobre la necessitat de polítiques públiques i accions concretes. Són exemples inspiradors que, fins i tot amb petits gestos, poden marcar una gran diferència a les nostres ciutats, barris i places.

Com és el procés?

David Tort González

Primer, els joves del Casal Loiola s’organitzen per comprar els ingredients necessaris per fer els entrepans: embotits, formatge, vegetals, entre d’altres. El pa el recullen dels forns de pa de la zona, que, coneixent el seu voluntariat, els guarden les barres que sobren. Després, es reuneixen al centre i es divideixen les tasques: uns s’encarreguen de tallar els ingredients, altres de fer els entrepans i, finalment, s’empaqueten i es guarden dins bosses per a la distribució. També preparen sucs (durant l’estiu) i brou (a l’hivern).

Un cop els entrepans estan llestos, els joves s’organitzen en diferents rutes per repartir-los a les persones sense llar. Alguns van a places, parcs o estacions de tren, mentre que d’altres recorren les principals zones de la ciutat.

David Tort González

Es coordinen amb precisió per assegurar-se que cada persona rebi el menjar de manera oportuna i amb caliu. Aquest procés de fer, guardar i repartir els entrepans requereix planificació, col·laboració i compromís per part de tots els participants. El resultat, però, és gratificant perquè aconsegueixen brindar un gest de solidaritat i suport als qui més ho necessiten, demostrant que junts poden marcar la diferència en la vida dels altres.

“Hem après a volar com els ocells, a nedar com els peixos, però no hem après l’art de viure junts, com a germans”

Martin Luther King Jr.

David Tort González

Rutes

Les rutes de distribució d’entrepans entre les persones sense llar a Barcelona són un exemple de solidaritat organitzada i empàtica. Els joves del Casal Loiola es divideixen en equips, cadascun amb una ruta assignada, per repartir els menjars en diferents punts de la ciutat on es concentra la població més vulnerable.

Coneixen prèviament els llocs on solen trobar-se les persones sense llar i han establert una xarxa de contactes que els permet ubicar aquells que més necessiten la seva ajuda.

Aquesta tasca de seguiment i ubicació els permet garantir que cap persona no es quedi sense rebre el seu menjar, oferint un servei constant i fiable als qui més ho necessiten.

Les rutes que recorren són les següents:

Ruta 1: Raval

Ruta 2: Plaça Catalunya

Ruta 3: Rambles

Al llarg de les setmanes de fer aquestes rutes, els joves han aconseguit establir un vincle de confiança i proximitat amb moltes de les persones sense llar a les quals ajuden. Amb el temps, han arribat a conèixer-ne els noms, històries i circumstàncies, cosa que els permet oferir no només un àpat calent, sinó també un moment de conversa, suport emocional i companyia.

Aquesta relació de respecte i empatia és fonamental per evitar la victimització de les persones sense llar, reconeixent-ne la dignitat i valor  com a éssers humans. Així, les rutes de distribució es converteixen no només en un acte de solidaritat, sinó en una oportunitat per construir ponts de comprensió i col·laboració entre diferents realitats socials.

David Tort González
L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!