Blázquez

Les previsions s’han complert i l’arquebisbe de Valladolid, Mons. Ricardo Blázquez Pérez, ha estat escollit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola per al trienni 2014-2017. El nomenament ha tingut lloc en el marc de la CIII Assemblea Plenària que se celebra a Madrid de l’11 al 14 de març. Han votat 79 bisbes, dels 80 amb dret a vot. Ha estat escollit en primera votació per 60 vots. En la mateixa votació Mons. Osoro ha obtingut 10 vots i Mons. Asenjo 5 vots.

Mons. Blázquez substitueix en el càrrec l’arquebisbe de Madrid, el cardenal Antonio María Rouco Varela, que ha estat al capdavant de l’episcopat espanyol durant dotze anys (1999-2005 i 2008-2014).

En una breu compareixença, després d’agrair l’elecció a tots els bisbes, ha dit que “hi ha treballs que s’accepten per les raons més profundes de la vida”, entre les quals s’ha referit sobretot al servei. El nou president de l’organisme que aglutina tots els bisbes espanyols ha dedicat també un agraïment per la feina feta en els quatre mandats al seu predecessor, Antonio María Rouco, amb qui havia coincidit a Santiago de Compostel·la com a bisbe auxiliar. Blázquez ha elogiat també el papa Francesc, de qui ha destacat la seva “gran capacitat d’enderrocar barreres entre els bisbes quan els reuneix”, així com la seva proximitat a tothom.

Ricardo Blázquez ha aclarit que, per a la presidència de la Conferència Episcopal, no hi ha ni candidats ni programes. El nou president dels bisbes ha aclarit que els programes de treball són dissenyats entre tots els pastors. Sobre el missatge que necessita ara la societat espanyola, l’arquebisbe de Valladolid ha destacat que “necessitem aprofundir en les arrels de l’esperança, encara que sovint ens vegem desbordats per allò que ens amoïna”. En la mateixa línia, ha situat com a realitat central la “set de Déu” que tots els éssers humans tenen i manifesten, sovint des de les situacions humanes més difícils.

Blázquez també ha dedicat unes paraules al tema dels ganivets que hi ha a la tanca fronterera de Ceuta, i s’ha remès al pronunciament expressat ara fa uns dies pel secretari general i portaveu de l’episcopat, José María Gil Tamayo, clarament partidari de la misericòrdia i la solidaritat amb les persones que intenten desesperadament arribar a Europa per buscar un futur millor.

Pel que fa als temes d’interès públic, sobretot l’avortament, la família i la unitat d’Espanya, Ricardo Blázquez ha aclarit que el cardenal Rouco “ha anat seguint l’esperit dels documents que havia anat aprovant prèviament la Conferència Episcopa, dins una missió que no és fàcil”. Adreçant-se als mitjans de comunicació, el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola els ha demanat que siguin sobretot “vies de comunicació”.

A més del president i el vicepresident, la Conferència Episcopal elegirà també els membres del Comitè Executiu i els presidents i integrants de totes les comissions episcopals, subcomissions, Junta d’Afers Jurídics i Consell d’Economia. Després de tot el procés de renovació de càrrecs, els nous membres de les comissions faran demà i divendres les primeres reunions.

D’altra banda, l’assemblea episcopal estudiarà i segurament aprovarà la Instrucció Pastoral sobre els Catecismes d’Iniciació Cristiana i analitzaran la situació del pla pastoral vigent 2011-2015, a la llum de l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium del papa Francesc. També es presentarà un programa de l’episcopat per a la celebració, l’any vinent, del cinquè centenari del naixement de santa Teresa de Jesús.

Darrer discurs inaugural

En el discurs inaugural de la seva última assemblea plenària com a president de la Conferència Episcopal Espanyola, el també arquebisbe de Madrid va assegurar que la societat espanyola viu moments difícils entre la incertesa i l’esperança. El cardenal es va mostrar preocupat pel que va qualificar de ruptures insolidàries que afecten actualment Espanya com a país.

L’encara president de l’episcopat espanyol, que avui deixa el càrrec en haver esgotat tots els mandats, va recordar la crida que el papa Francesc va fer la setmana passada als 83 bisbes que van fer la visita ad limina al Vaticà, quan els va dir que “es mantinguessin en missió permanent”. El cardenal Rouco Varela va repassar la història de la Conferència Episcopal Espanyola, nascuda l’any 1966 amb la primera assemblea plenària, i va elogiar l’aportació de l’organisme a l’acció pastoral, social i espiritual de l’Església arreu de l’Estat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!