El 10 d’abril, a les vigílies de la seva canonització, una corrua de fidels han pogut venerar a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè una relíquia del jove beat Carlo Acutis, popularment conegut com el “sant millennial”, l’“influencer de Déu”, el “ciberapòstol”…
Un xaval italià que el 12 d’octubre del 2006, als 15 anys, va morir a causa d’una leucèmia fulminant; que el 10 d’octubre del 2020 va ser beatificat i que el 27 d’abril vinent, en el marc del Jubileu dels Adolescents, serà canonitzat. També va ser un dels tretze patrons de la darrera Jornada Mundial de la Joventut, l’estiu del 2023 a Lisboa.
La relíquia acabava de ser beneïda pel bisbe auxiliar de Barcelona, Javier Vilanova, que ha destacat que havia estat donada per la seva mare, Antonia Salzano, i portada fins a Barcelona pel matrimoni amic José María Zavala i Paloma Pia Gasset, responsables de la pel·lícula El cielo no puede esperar. Carlo Acutis, el influencer de Dios, entre d’altres materials audiovisuals i llibres on donen a conèixer el testimoni del jove sant. Tot plegat gràcies a la gestió de Mònica Padrol, responsable de temes culturals i visites de la Mercè, i del mateix rector de la basílica, el pare Fermín Delgado.
Un cop beneïda pel bisbe Vilanova, a partir d’aquell moment tots els fidels ja poden acudir a la basílica de la Mercè per venerar, a la capella de Carlo Acutis, aquesta relíquia de primer grau —un cabell—, que “procedent de les mans de la seva mare, es queda ara en les mans de la nostra Mare del Cel, venerada aquí, la Mare de Déu de la Mercè”, ha dit Mons. Vilanova.
En la seva homilia, el bisbe auxiliar de Barcelona, molt devot d’Acutis, n’ha demanat la intercessió pels joves, “perquè s’enamorin del Senyor, de l’amor més gran”. També pels joves que es troben perduts i, en aquest sentit, ha destacat que Carlo Acutis és model de com fer servir una eina moderna com és la informàtica per al bé. “No sempre és així”, ha dit Vilanova, i s’ha lamentat dels infants que a edats tan primerenques com els 8 anys fan servir internet per accedir a pàgines de pornografia.
També ha demanat la intercessió d’Acutis —que “va ajudar els seus pares en el desvetllament de la fe”— pels matrimonis i les famílies, perquè siguin testimonis cristians valents i autèntics. També pels pastors, perquè tinguin cura de la seva vida interior i així, donin testimoni d’una fe viva. “La fe no és una cosa antiquada, és de tots els temps; la fe d’Abraham i d’Acutis és la mateixa”, ha remarcat el bisbe.
JAVIER VILANOVA
“La fe no és una cosa antiquada, és de tots els temps; la fe d’Abraham i d’Acutis és la mateixa”
Carlo Acutis va ser un jove molt avesat a les noves tecnologies i que tenia una gran devoció per l’Eucaristia. De fet, una de les seves frases més cèlebres era: “L’Eucaristia és la meva autopista cap al cel.” Per tot plegat va crear una pàgina web on classificava els principals miracles eucarístics que han tingut lloc al llarg dels segles arreu del món.
Com ens va dir la seva mare, en una entrevista publicada el 12 de març del 2023, “en Carlo era un noi d’avui, generós, humil i caritatiu, s’amoïnava pels malalts i els ancians. Era senzill, simpàtic i alegre. Mai no el vaig veure trist. Era molt rialler. Es comportava com qualsevol altre noi de la seva edat: feia esport, li agradaven la música i els videojocs…”.
Però, a més —afegia— “en Carlo anava tots els dies a missa, feia l’adoració eucarística, resava el Rosari, llegia la Bíblia… Va ser catequista durant cinc anys i va ser llavors quan es va adonar que molts joves estan allunyats de l’Església. Va saber, com deia sant Joan Pau II, ‘obrir les portes de bat a bat a Crist’, i així, la seva vida ordinària va esdevenir, per tant, una vida extraordinària”. I afegia encara que “en Carlo és signe inequívoc d’una santedat contemporània”.
ANTONIA SALZANO
“En Carlo és signe inequívoc d’una santedat contemporània”
Les restes del jove es veneren a l’església de Santa Maria la Major d’Assís, també coneguda com a santuari de l’Espoliació, parròquia dedicada al discerniment vocacional i on els responsables són testimonis directes de la forta irradiació que genera. Ens ho deia la germana Francisca, de les Germanes Missioneres Caputxines del Brasil, el grup de religioses que està a càrrec del santuari des del 2017: “Ve gent de tot tipus, gent malalta demanant la curació, grups de joves, d’altres que no el coneixen… ara bé, mai ningú no en resta indiferent” (Catalunya Cristiana, 14/07/2024).
Participant d’aquesta irradiació, més a prop nostre, tenim la basílica de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la diòcesi i la ciutat de Barcelona i custòdia des d’ara de la relíquia d’aquest nou sant de l’Església que, amb només 15 anys, deia que “una vida tan sols pot ser veritablement bella si s’aconsegueix estimar Déu per damunt de tot”. El 21 de setembre passat, el bisbe Javier Vilanova va beneir la imatge del jove beat i futur sant.