Avui s'elegeix el substitut del cardenal Rouco a la CEE

La vuitantena de bisbes amb dret a vot que participen en l’Assemblea Plenària elegeixen avui el nou president de la Conferència Episcopal Espanyola en substitució del cardenal Antonio María Rouco, que esgota els seus mandats i, a més, té la renúncia presentada al Papa des de fa dos anys i mig com a arquebisbe de Madrid per edat.

En les votacions de sondeig, els més posicionats són l’actual arquebisbe de Valladolid, Ricardo Blázquez, que ja va presidir l’organisme entre el 2005 i el 2008; l’arquebisbe de València, Carlos Osoro, i l’arquebisbe castrense Juan del Río. Blázquez és considerat un home tranquil i de diàleg, a l’estil del papa Francesc, unes qualitats que també es veuen en monsenyor Osoro.

A més del president i el vicepresident, la Conferència Episcopal elegirà també els membres del Comitè Executiu i els presidents i integrants de totes les comissions episcopals, subcomissions, Junta d’Afers Jurídics i Consell d’Economia. Després de tot el procés de renovació de càrrecs, els nous membres de les comissions faran demà i divendres les primeres reunions.

D’altra banda, l’assemblea episcopal estudiarà i segurament aprovarà la Instrucció Pastoral sobre els Catecismes d’Iniciació Cristiana i analitzaran la situació del pla pastoral vigent 2011-2015, a la llum de l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium del papa Francesc. També es presentarà un programa de l’episcopat per a la celebració, l’any vinent, del cinquè centenari del naixement de santa Teresa de Jesús.

Darrer discurs inaugural

En el discurs inaugural de la seva última assemblea plenària com a president de la Conferència Episcopal Espanyola, el també arquebisbe de Madrid va assegurar que la societat espanyola viu moments difícils entre la incertesa i l’esperança. El cardenal es va mostrar preocupat pel que va qualificar de ruptures insolidàries que afecten actualment Espanya com a país.

L’encara president de l’episcopat espanyol, que avui deixa el càrrec en haver esgotat tots els mandats, va recordar la crida que el papa Francesc va fer la setmana passada als 83 bisbes que van fer la visita ad limina al Vaticà, quan els va dir que “es mantinguessin en missió permanent”. El cardenal Rouco Varela va repassar la història de la Conferència Episcopal Espanyola, nascuda l’any 1966 amb la primera assemblea plenària, i va elogiar l’aportació de l’organisme a l’acció pastoral, social i espiritual de l’Església arreu de l’Estat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!