L’església de Sant Pius X, al barri del Congrés de Barcelona, ha acollit diumenge 26 de novembre, coincidint amb la solemnitat de Crist Rei i amb el final de l’any litúrgic, una trobada celebrativa que marca l’inici i la posada en marxa de “l’eix de Jesucrist“, dins el Pla Pastoral diocesà Sortim!.

En una primera part, s’ha fet un repàs dels quatre eixos anteriors: la fraternitat (curs 2018-2019), els joves (2019-2020), els pobres (2020-2021) i el discerniment (2021-2023, dos anys per la coincidència amb el Sínode), amb un testimoni per a cadascun.

Després, s’ha exposat el que vol ser aquest últim eix de la trobada amb Jesucrist, seguint la imatge del conegut “panot” (rajola de les voreres barcelonines), amb Jesús en el centre d’aquesta imatge del Pla Pastoral.

La trobada s’ha completat amb una concelebració de l’Eucaristia, presidida pel cardenal Joan Josep Omella i concelebrada pels bisbes auxiliars, Javier Vilanova i David Abadías, així com per una vintena de sacerdots i diaques. En un ambient festiu i alhora d’escolta i reflexió, l’arquebisbe de Barcelona ha invitat els diocesans a assumir tot aquest projecte de treball com “el Pla Pastoral per a tota la vida, ja que amb aquests cinc eixos, que conflueixen en Jesucrist, ja ho tenim tot”.

Celebració de l’Eucaristia presidida pel cardenal Omella. Foto: Agustí Codinach

Amb Andreu Ibarz i Itzíar Bravo com a presentadors, la catequista i advocada Núria Reventós, compromesa amb l’Hospitalitat de Lourdes i altres iniciatives pastorals, ha recordat com “Jesucrist ha donat grans moments a aquells joves que sovint volen respostes immediates”, alhora que ha destacat “el diàleg fratern com una gran eina per aconseguir una societat més justa”.

NÚRIA REVENTÓS

“Jesucrist ha donat grans moments a aquells joves que sovint volen respostes immediates”

Després Irene Voz, una noia de 22 anys que treballa al Secretariat de Joventut de l’arxidiòcesi, ha ofert el testimoni sobre l’eix dels joves. Ha parlat d’una primera trobada a la qual va anar “amb una amiga” amb la qual va veure “que els joves podien ser escoltats pels bisbes i per la resta de l’Església”. També ha comentat que ha participat “en diverses activitats com a voluntària, unes vivències que han donat fruit” i en les quals ha vist Jesucrist. 

Pel que fa a l’eix dels pobres, la professora Sandra Pérez, que va deixar la feina docent per dedicar-se als més necessitats, ha explicat la seva experiència ofereint la imatge “d’una taula on hi ha diverses persones, entre elles un home de 50 anys arribat de Mali ara fa uns dos anys i que està en situació sense llar, una dona que va arribar de la República del Congo i un noi arribat de centres de menors i un home d’uns 70 anys que, per diverses circumstàncies, va acabar a la presó”. Després d’haver dit que aquests éssers humans han trobat esperança després de la seva situació, Sandra Pérez ha conclòs que, “en els rostres dels més necessitats, hi ha Jesús” i que, “si posem Crist en el centre de la nostra vida, no podem descartar el servei als més febles”. 

SANDRA PÉREZ

“Si posem Crist en el centre de la nostra vida, no podem descartar el servei als més febles”

Finalment Teresa Samaranch, vídua de 71 anys i membre d’una comunitat parroquial de Santa Coloma de Gramenet, ha parlat del discerniment a partir també del seu testimoni des de la catequesi, el servei de Càritas i altres activitats.

En cada repàs als 4 eixos del pla pastoral, tothom podia participar a través d’una aplicació del mòbil mitjançant la qual es podien introduir tres paraules de cada temàtica i, després, s’exposaven en una gran pantalla. Per exemple, “escolta” va ser la més introduïda en l’eix del discerniment i “amor“, la majoritària en el de Jesucrist.

NINGÚ NO ÉS MÉS QUE L’ALTRE

En l’homilia de l’Eucaristia, el cardenal Omella ha destacat que “ningú no és més que l’altre, perquè el centre és Jesucrist” i que “tots tenim en comú la condició de batejats, encara que els sacerdots i els diaques tinguin una missió, els religiosos una altra i els laics, la seva”. En la mateixa línia, ha recorregut a la imatge del panot per dir que “és la icona del pla pastoral de totes les nostres vides, amb fraternitat, joves, pobres, discerniment i Jesucrist“.

L’arquebisbe de Barcelona, a més, ha reivindicat l’esperit del Sínode “per viure la fraternitat, des de la manera diferent que té cadascú de veure les coses”. A la part final de la predicació, Joan Josep Omella ha reproduït unes paraules pronunciades per Sant Pau VI va pronunciar a les Filipines a finals de setembre, i les va fer seves. “Ai de mi, si no anuncio l’evangeli! El mateix Crist m’ha enviat per a això, i jo soc apòstol i testimoni. Com més difícil és el mandat, l’amor ens arriba amb més vehemència”, ha resumit. 

CARDENAL OMELLA

“El panot és la icona del pla pastoral de totes les nostres vides, amb fraternitat, joves, pobres, discerniment i Jesucrist”

El cardenal Omella durant l’homilia. Foto: Agustí Codinach

Al final de la Missa, el cardenal ha presentat la trobada com “un enviament a seguir anunciant Jesucrist”, i ha comentat que espera poder dedicar-se més a l’arxidiòcesi de Barcelona “a partir del març“. “Serà quan deixaré la Presidència de la Conferència Episcopal Espanyola”, ha confirmat.

Cal recordar que el Pla Pastoral és un full de ruta, en el camí de l’Església diocesana, que ajuda a programar d’una forma coordinada l’evangelització, tot i saber que, en primer lloc, estan les persones abans que l’organització, i que la importància està en la mateixa ruta (Evangelii Gaudium, 82).

L’eix de Jesucrist tancarà els cinc eixos del Pla Pastoral de la diòcesi de Barcelona que es porten treballant des de la creació d’aquest document programàtic, l’any 2018. S’ha treballat per dur a terme una “Església en sortida“, en sintonia amb el que demana el papa Francesc, una Església que tingui en compte el germà a través de la fraternitat, que doni oportunitats als joves, que aculli i dignifiqui els pobres. Tot, embolcallat a través d’un discerniment conscient d’un mateix i de la comunitat posant sempre Jesucrist al centre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!