Al llarg de la nostra trajectòria com a docents de matèries vinculades amb l’àmbit artístic, hem sentit de tant en tant una pregunta recurrent: “Profe, però per a què serveix l’Art?”Aquesta pregunta va sempre acompanyada de certa ironia i desafiament cada vegada que és proferida i sempre ens toca ben endins, i ens porta a argumentar el valor de les arts a les noies i els nois amb qui compartim un camí d’aprenentatges i de vida.

Per la formulació de la pregunta podem veure que la percepció que alguns dels nois i noies tenen de la matèria és fonamentada en una concepció de l’art com a manualitats o com a entreteniment, que tampoc està malament. Tanmateix, l’art no són només manualitats, no consisteix només a treballar amb les mans i generar còpies d’obres anteriors, implica també el treball amb l’intel·lecte i el jo personal per generar peces úniques, una manera d’interpretar el món i d’explorar-lo i paral·lelament transitar en el camp de la lectura i interpretació de les obres artístiques, per conèixer què diuen i què ens diuen del món que ens envolta i d’altres mons desconeguts. En conseqüència, l’educació artística impartida des de l’escola ha de contribuir a la construcció interior de l’ésser humà i a fer més sàvia tota persona que s’endinsa en aquest camí.

L’art serveix per descriure la realitat existent i visibilitzar-ne d’altres d’aparentment inexistents. També per il·lustrar idees i conceptes i donar-los forma. Per embellir o ornamentar qualsevol espai o peça utilitària i per comentar qüestions socials amb rerefons polític. L’art també pot ser el resultat d’un procés d’ideació sobre un camp del coneixement humà. En un pla més introspectiu, l’art també actua com a mitjà d’expressió de l’interior de la persona. De vegades pot intervenir en un procés catàrtic, de cura interior (artteràpia).

Així mateix podem parlar dels beneficis i dels valors que aporta a la persona el treball amb les arts, tal com l’acceptació de diferents formes de pensar, el respecte pel que és diferent o l’afermament de l’autoestima.

En resum l’art contribueix a l’enteniment sobre la vida, la societat, la complexitat de la persona i de la cultura entre altres màximes que pensem. L’art és aquella oportunitat de trobada personal i interpersonal. L’art és l’ètica vinculada a l’estètica. L’art és “valors per a la vida”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!