Més de 15.000 infants i joves d’arreu de Catalunya participen en més de 850 campaments de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya durant els mesos de juliol i agost. L’experiència de l’estiu passat ha obert la porta a l’entitat a preparar-se i adaptar la planificació d’aquestes activitats enfront de l’emergència climàtica. “Sabem que haurem de conviure-hi, però tenim les eines i la voluntat per continuar desenvolupant les nostres activitats sense que la natura ens noti”, explica la coordinadora general de relacions de MEG, Sandra Ceballos.

El risc d’incendis, la sequera o els episodis curts i intensos de pluges torrencials són alguns dels fenòmens climàtics per als quals es preparen els escoltes i les guies que formen part de MEG. “Hem de pensar en global com hem d’actuar a la natura, i cal treballar en aquesta línia i preparar-nos amb temps”, constata Ceballos.

L’educació escolta i guia treballa per a la generació de consciència sostenible i per a l’estima i compromís cap al territori. La natura és molt més que el lloc bo del moviment: és on les activitats despleguen el seu potencial i permeten a infants i joves créixer i madurar, explotant la seva capacitat d’aprenentatge i superació personal. És per aquest motiu que des de MEG es defensa la importància de poder continuar fent campaments en aquest entorn, de forma sostenible, amb respecte pel territori i fomentant-ne la protecció.

Per a la preparació de la campanya de campaments d’estiu, s’han fet reunions de coordinació amb les administracions, com la Direcció General de Joventut, Protecció Civil de Catalunya i el cos d’Agents Rurals. Des de MEG, però, es reivindica que cal començar a treballar amb més temps per adaptar el model de campaments a la seguretat, les necessitats i els objectius de l’associacionisme educatiu. “Fa molt de temps que veiem que l’emergència climàtica s’agreuja any rere any, fa molts mesos que demanem aquest treball d’adaptació”, afirma la coordinadora de relacions. I afegeix: “Només ens podem preparar bé si treballem amb anticipació.”

Els campaments són una eina pedagògica essencial per a l’escoltisme i el guiatge

Els campaments són una eina pedagògica essencial per a l’escoltisme i el guiatge. És durant aquestes activitats quan els grups tenen l’oportunitat d’aprofundir en el coneixement de la natura i el territori. Aquest coneixement els permetrà ser respectuosos amb el medi durant els campaments i en el seu dia a dia en els seus entorns més propers.

Les acampades a la natura, les rutes i travesses són els formats més escollits pels agrupaments. Els primers són més habituals entre els grups d’infants més petits, mentre que les rutes i travesses són l’opció més escollida entre els participants més grans. L’escoltisme i el guiatge reivindica aquestes modalitats de campaments i defensa que cal trobar l’encaix per poder-los continuar duent a terme en el futur.

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya és una associació educativa de base voluntària i d’acció comunitària, sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública. Representa una gran part de l’associacionisme educatiu a Catalunya, reconegut per la seva naturalesa voluntària i associativa dins del conjunt de l’educació en el lleure. Té la missió d’educar infants i joves per a la transformació social a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal per tal que esdevinguin persones crítiques, conscients, actives i compromeses amb la societat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!