Patriarca Youssef

L’any 2024 serà un any jubilar per a l’Església grecomelquita catòlica, que celebrarà en senyal d’unitat entre tots els cristians. Un temps especial proclamat per commemorar el tercer centenari del restabliment de la plena comunió entre l’Església melquita i l’Església de Roma.

L’anunci de l’any jubilar l’ha fet, segons informa l’agència Fides, el patriarca melquita Youssef Absi en una roda de premsa a la seu patriarcal de Raboué, al Líban.

YOUSSEF ABSI, patriarca melquita

El Sínode de la nostra Església ha volgut que aquest aniversari no passi sense que reflexionem sobre el camí passat, present i futur de la nostra Església i la seva missió

Recordant la història de l’Església d’Antoquia, fundada per l’apòstol Pere i freqüentada per l’apòstol Pau, el patriarca Youssef ha destacat les disputes i divisions teològiques que al llarg de la història han separat les comunitats eclesials nascudes de la primera predicació apostòlica.

Al Pròxim Orient, a partir del segle XVII, els missioners catòlics occidentals van mirar de tancar la bretxa i aconseguir la unitat entre el patriarcat d’Antioquia i l’Església de Roma.

Aquesta recerca, va explicar el patriarca, va esdevenir un “moviment de reunificació” que, juntament amb altres factors importants, va crear noves divisions dins la mateixa Església d’Antioquia: “Des del 1724 tenim l’Església grecomelquita catòlica i l’Església grecoortodoxa.”

Cada escissió ha deixat la seva empremta i ha creat tensions doloroses. Amb tot, va assenyalar el patriarca Youssef, les Esglésies d’Antioquia “han complert la missió de preservar la fe cristiana, superant tots els moments crítics pels quals han passat”.

L’any jubilar de l’Església melquita s’obrirà l’11 de novembre a Damasc, Síria, amb una litúrgia solemne presidida pel patriarca Youssef Absi a la catedral patriarcal de Nostra Senyora de la Dormició.

El programa de l’any jubilar inclou celebracions litúrgiques, conferències, publicacions i estudis en profunditat de caràcter històric, teològic i ecumènic, i exposicions sobre el patrimoni de l’espiritualitat i l’art conservat per les comunitats melquites del Pròxim Orient.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!