Andrea Riccardi fa una crida a salvar Alep

Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidio, ha fet una crida per salvar la ciutat d’Alep. La ciutat de Síria fa més de dos anys que està sota un setge i necessita ajuda urgent per salvar la població que n’està patint les conseqüències. El manifest, publicat a Famiglia Cristiana i La Vie, ja ha rebut nombroses adhesions durant les últimes hores.

Andrea Riccardi

La ciutat de Síria, que està sota setge des de fa dos anys, està morint. És urgent un corredor humanitari per ajudar la població que està patint. I la fi dels combats. Faig una crida per Alep. Una cosa terrible està passant però tothom ho ignora i ho observa amb resignació. Fa dos anys que s’està combatent a Alep. El juliol del 2012 va començar la batalla a la ciutat més poblada de Síria. Tot i això, els seus dos milions d’habitants s’han quedat a la ciutat preservant la mil·lenària convivència entre musulmans i cristians. La ciutat està segmentada: la majoria dels barris estan en mans lleialistes, però també hi ha zones controlades pels rebels, malgrat la reculada després de l’ocupació de l’estiu del 2012. De la mateixa manera els rebels són atacats des del sud-oest per les forces governamentals. La gent no pot sortir de la ciutat, que està rodejada per una oposició formada, entre altres, pels fonamentalistes intransigents i sanguinaris. Per als cristians, sortir de la zona governamental significa posar en perill la seva vida.

Ho coneixen bé dos bisbes d’Alep, Gregorios Ibrahim i Paul Yazigi, segrestats des de fa més d’un any. Alep és la tercera ciutat cristiana del món àrab, després del Caire i Beirut. A Alep hi havia 300 mil cristians.

Mort per tot arreu

La població pateix. L’aviació d’Al-Assad ataca amb míssils i bidons explosius les zones dominades pels rebels; aquests, alhora, bombardegen altres barris amb morters i coets artesans. Passen gana i falten medicaments. Els grups jihadistes infligeixen una terrible extorsió tallant l’aigua a la ciutat. És una guerra terrible i la mort arriba per tot arreu. Si s’excaven túnels es fan esclatar edificis “enemics”. Com es pot sobreviure? S’ha de poasr fi immediatament a una masacre que fa dos anys que dura. És necessària una intervenció internacional per alliberar Alep del setge. Per aconseguir-ho tots els governs involucrats han de mostrar la seva responsabilitat: des de Turquia, aliniada amb els rebels, fins a Rússia, amb influència sobre Al-Assad. Salvar Alep té més valor que afirmar una o una altra part sobre el terreny. S’han d’obrir corredors humanitaris immediatament i s’han de proporcionar provisions a la població civil atrapada a la ciutat. I després s’ha de negociar seriosament la fi dels combats. Seria oportú enviar una força d’interposició de l’ONU. Evidentment, això requeriria temps i col·laboració per part de Damasc. Mentrestant, la gent d’Alep mor. Cal imposar la pau en nom dels que pateixen. Una espècie d’”Alep ciutat oberta”.

Si vols adherir-te pots enviar un e-mail d’adhesió a info@santegidio.org

Pots veure les primeres adhesions a la pàgina web: www.santegidio.org

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!