Ambaixadors de la reconciliació

Del 18 al 25 de gener se celebra en el nostre hemisferi la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. Enguany el lema és: «Reconciliació. L’amor de Crist ens empeny (cf. 2Co 5,14-20).» Els organitzadors es van inspirar en l’exhortació apostòlica del papa Francesc La joia de l’Evangeli que en el número 9 cita aquesta frase de sant Pau. El món necessita ambaixadors de reconciliació que trenquin barreres, construeixin ponts, facin la pau, obrin portes a noves formes de vida en el nom d’aquell que ens va reconciliar amb Déu, Jesucrist. El seu Esperit Sant ens condueix pel camí de la reconciliació en el seu nom.
Enguany fa cinc segles que Martí Luter va fer públiques les seves 95 tesis fruit de les seves preocupacions pel que ell considerava abusos en l’Església del seu temps. El moviment de la Reforma és un esdeveniment crucial que ha marcat la vida de l’Església occidental en el decurs de molts segles. Aquest esdeveniment ha estat un tema controvertit en la història de les relacions intereclesials a Alemanya en els darrers anys. L’Església Evangèlica d’Alemanya ha estat preparant aquest esdeveniment des del 2008. En l’esguard d’aquesta efemèride, ja el mes d’octubre passat el papa Francesc va viatjar a Suècia en un pelegrinatge d’alt valor ecumènic. Fou un gest de gran significació que un jesuïta, un membre de la Companyia creada per fomentar la reforma catòlica com a resposta a la protestant, viatgés a un país luterà amb una clara voluntat d’entesa. La trobada es va celebrar a Lund, la ciutat on es va fundar la Federació Luterana Mundial el 1947. La cap de l’Església luterana sueca, l’arquebisbessa d’Uppsala Antje Jackelén, va parlar de guarir la memòria, de l’ecumenisme de l’amor i de l’estar junts, d’escoltar-nos els uns als altres i de l’amistat.

A l’entorn d’aquesta efemèride, també l’arquebisbat de Barcelona, la Comunitat Evangèlica Luterana de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans han organitzat cinc actes, amb dues conferències en cada un d’ells per divulgar el que ha significat per al cristianisme, per a Europa i per a tot el món la Reforma protestant. El primer acte ja es va celebrar el 24 d’octubre. Aquesta mateixa setmana, el 16 de gener es durà a terme la segona jornada. I també se celebren altres actes en catedrals, arxiprestats, parròquies i comunitats de Catalunya.

L’amor de Crist ens empeny a pregar, però també a anar més enllà en les nostres oracions per la unitat dels cristians. Ha de créixer l’ecumenisme de la solidaritat. Les esglésies i les congregacions necessiten el do de la reconciliació amb Déu com a font de vida. Però encara més el necessiten pel seu testimoni comú davant d’un món tantes vegades dividit per lluites i discòrdies.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!