Amb motiu de la celebració de la Jornada Mundial de Sensibilització sobre la Pèrdua i el Malbaratament Alimentari, el papa Francesc ha enviat un missatge al director general de la FAO, Qu Dongyu, en el qual denuncia la cultura imperant que ha desnaturalitzat el valor de l’aliment i la indiferència general cap a les persones indigents.

Segons el Papa, “són els joves els que ens reclamen obertament que erradiquem els efectes perniciosos que la pèrdua i el malbaratament d’aliments causen a les persones i al planeta, alhora que ens demanen una sensibilització més gran, de manera que no es repeteixin pràctiques tan perjudicials i nocives”.

Al missatge, el Pontífex assenyala que el drama del malbaratament d’aliments i la fam estan units per una mateixa arrel: la cultura imperant que ha desnaturalitzat el valor de l’aliment i el redueix a simple mercaderia d’intercanvi.

PAPA FRANCESC

“Tots ens hem de convèncer de la urgència d’un canvi radical de paradigma, perquè ja no ens podem limitar a llegir la realitat en clau econòmica o de guany insaciable”

Quan parlem d’aliments, destaca Francesc, cal considerar el bé que més que qualsevol altre assegura “la satisfacció del dret fonamental a la vida. S’ha de tractar respectant la sacralitat que li és pròpia, derivada de la sacralitat primària de cada persona, i que li és reconeguda per moltes tradicions, cultures i religions”.

Així mateix, lamenta la indiferència general cap a les persones indigents i la cura escassa que s’atorga a la creació.

Totes aquestes actituds porten al fet que molts es desprenguin irresponsablement i immoderadament de béns primaris, i a no indignar-se veient que encara hi ha multitud de persones que no disposen del necessari per viure.

PAPA FRANCESC

“El menjar assegura la vida i mai no es pot considerar un problema. És l’existència de cada persona la que serveix de propòsit i estímul per millorar el nostre treball diari”

Per tant, no podem continuar al·ludint al creixement de la població mundial com la causa de la incapacitat de la terra per alimentar suficientment a tothom, perquè en realitat la veritable raó que hi ha en la proliferació de la fam al món rau en la manca d’una concreta voluntat política de redistribuir el béns de la terra, de manera que tots puguem gaudir del que la natura ens dona, i en la deplorable destrucció d’aliments segons el benefici econòmic, assegura Francesc.

Segons la FAO, més de 800 milions de persones pateixen fam al món, mentre que es perden o es malbaraten cada any al voltant de 1.300 milions de tones d’aliments.

Aquesta situació és “inacceptable” i “immoral”, i requereix una acció urgent i decidida per part de tots els actors implicats.

Per això, el Papa ha proposat invertir recursos financers, unir voluntats, passar de les simples declaracions a una presa de decisions clarividents i incisives. Però sobretot, ha subratllat, és imprescindible refermar en nosaltres la convicció que l’aliment rebutjat és un menyspreu per als pobres.

PAPA FRANCESC

 “És el sentit de la justícia cap als necessitats el que ens ha d’impulsar a tots i cadascun de nosaltres a un canvi categòric de mentalitat i de conducta”

Així mateix, el Papa ha instat a revifar en nosaltres la consciència de la nostra pertinença comuna a l’única família humana universal. “El qui va a dormir amb l’estómac buit és germà nostre. Compartir amb ell el que tenim és tant imperatiu de justícia com aquella solidaritat fraterna que brolla de les relacions familiars”, expressa.

El Papa agraeix a la FAO totes les iniciatives i programes que du a terme per posar fi a la pèrdua i al malbaratament d’aliments.

No siguem indiferents al dolor dels pobres que pateixen la manca de pa i d’amor”, diu Francesc. “No siguem insensibles al crit de la terra que es ressent per l’abús i el desordre. No siguem còmplices del sistema que oprimeix i que converteix l’aliment en mercaderia. Siguem artífex d’un canvi de paradigma que valori la vida i la sacralitat de la nostra mare terra i dels nostres germans els pobres.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!