El papa Francesc s’ha mostrat molt crític amb algunes actituds mostrades per la jerarquia de l’Església, de la qual va dir que alguns membres mostren actituds “masclistes”. Va ser durant la clausura de la 18ena congregació general del Sínode, a l’Aula Pau VI del Vaticà, on el Pontífex va lamentar concretament que, “quan els ministres de la jerarquia surten del seu servei i maltracten el poble de Déu, desfiguren la tribuna de l’Església amb actituds masclistes i dictatorials”. 

En aquesta línia, el Sant Pare ha recordat que “és dolorós trobar la ‘llista de preus’ dels serveis sacramentals com si fos el supermercat”. I per concloure la crítica, ha afegit que “l’Església ha de ser la comunitat de Déu en el camí, amb sants i pecadors” i que, si no és així, “acaba sent una empresa de serveis variats”. A més, el bisbe de Roma ha comentat que, “quan els agents pastorals segueixen aquest camí, l’Església es converteix en el supermercat de la salvació i els sacerdots, en empleats d’una multinacional”.

Igualment ha denunciat que “aquesta és la gran derrota a què ens porta el clericalisme”, el qual ha qualificat de “flagell i forma de mundanitat que embruta i malmet la cara de l’esposa del Senyor”. Fins i tot el Papa ha qualificat de “pena i escàndol” el fet que “en sastreries eclesiàstiques a Roma, es vegin sacerdots joves emprovant-se sotanes i barrets o albes i roquets amb puntes”, en clara referència als luxes que alguns utilitzen.

Francesc ha afirmat que “l’Església, com a poble de Déu, és aquest poble senzill i humil que camina en la presència del Senyor”, que és “infal·lible” i que transmet la fe en “dialecte femení”. El Sant Pare ha participat en l’assemblea sinodal, on s’han aprovat les modificacions a la “Carta de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes al Poble de Déu”.

En la mateixa línia, ha aclarit que parlava de “poble fidel per no caure en els nombrosos enfocaments i esquemes ideològics amb què sovint queda reduïda la realitat del poble de Déu”. El Pontífex ha explicat que això “no és només perquè l’Església és Mare i són precisament les dones les qui la reflecteixen millor”, sinó sobretot perquè “són les dones les qui saben esperar i descobrir el progrés de l’Església, del camp comunitari, potser amb el cor però amb valentia”. 

Finalment, el Sant Pare ha assegurat que “el sant poble fidel de Déu continua endavant amb paciència i humilitat, suportant els menyspreus, maltractaments, marginacions de part del clericalisme institucionalitzat”. També ha posat, com a exemple de “maltractament al poble de Déu, quan es parla amb naturalitat dels prínceps de l’Església, per referir-se als cardenals, o de promocions episcopals com a ascensos de carrera”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!