En el marc de les reivindicacions feministes del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, les dones cristianes tornaran als carrers de 25 ciutats de tot l’Estat per reclamar una Església sinodal i on les dones tinguin veu i vot. En particular, el diumenge vinent 3 de març a les 12 del migdia, Alcem la Veu, el col·lectiu de dones creients i feministes de Catalunya, tornarà a concentrar-se davant la catedral de Barcelona amb el lema “Fins que la igualtat sigui costum a l’Església”.

A l’acte, Alcem la Veu farà una crida a viure ja com a comunitat d’iguals amb la metàfora del pa compartit per mans de dones. “En una Església que és circular i no jeràrquica, les dones no són espectadores sinó protagonistes. No es conformen amb els rols que la religió els ha assignat. Tenir cura de l’alimentació de la família, de la comunitat, ha estat sempre una tasca assumida per les dones i per tant també se’n poden encarregar quan es tracta de compartir l’aliment espiritual”, afirmen les convocants.

Presents a 25 ciutats de tot l’Estat, diverses i coordinades

Aquesta marea feminista que va néixer el 2020, pren el nom d’Alcem la Veu als territoris de parla catalana i en moltes altres ciutats el moviment es diu Revuelta de Mujeres en la Iglesia. Els actes reivindicatius es duran a terme a 25 ciutats de tot l’Estat: Alacant, Badajoz, Barcelona, Bilbao, Burgos, Cabra, Ciutadella, Còrdova, Donosti-Sant Sebastià, Granada, Huelva, Las Palmas de Gran Canaria, Logronyo, Madrid, Màlaga, Oviedo, Pamplona, Salamanca, Santander, Santiago de Compostel·la, Sevilla, València, Vitòria-Gasteiz, Vigo i Saragossa.

Durant el 2022 i 2023, dones d’arreu del món van organitzar un sínode paral·lel al del Vaticà, sota el paraigua del Catholic Women’s Council (CWC). En aquest sínode, les dones han demanat “una Església pobra que torni a Jesús i a l’Evangeli, i on les dones actuïn en plena igualtat i sense cap discriminació per raó de sexe o d’orientació sexual”. També, “han instat a la reforma dels òrgans de participació perquè de consultius passin a ser decisoris i una necessària renovació de la teologia, a través de la incorporació de la teologia feminista”. El mes d’octubre passat, una representació d’Alcem la Veu i la Revuelta, va viatjar fins a Roma i amb altres dones del CWC, per reunir-se amb tres de les 81 dones participants per primera vegada a la història amb veu i vot en un Sínode.

A més, davant del greu dany que suposen els abusos, Alcem la Veu i la Revuelta, han jugat un paper actiu de condemna i denúncia contra aquestes agressions a dones adultes d’Església que, a més, han estat relegades, silenciades, invisibilitzades i qüestionades. Com cada any, el 25 de novembre passat, dia de l’erradicació de la violència contra les dones, Alcem la Veu va tornar a convocar una pregària a l’Església de Santa Anna de Barcelona i després es va afegir a la manifestació feminista general.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!