Aquest diumenge 5 de març la coordinadora catalana de dones creients Alcem la Veu, sota el lema Les dones caminem juntes vers la dignitat i la igualtat a l’Església, convoca a les 12.00 un acte reivindicatiu a la porta de la catedral de Barcelona.

Per quart any consecutiu, el col·lectiu de dones creients Alcem la Veu se suma als actes del 8M amb una convocatòria pròpia, convençudes que “el missatge alliberador de Jesús és plenament vigent i que, si s’aconsegueix erradicar la cultura masclista que moltes vegades s’atrinxera en les tradicions religioses, s’haurà retornat als valors fundacionals i es farà una aportació fonamental per una societat més igualitària”.

Alcem la Veu constata que sovint l’Església viu d’esquena a les veus i l’experiència de les dones, per això, considera que “l’Església, abans de sentenciar que les dones són incapaces de decidir, abans de negar-los la paraula, de negar-los viure en plenitud la seva vocació, abans de dictar normes de comportament, ha de posar-se a la seva pell, ha de caminar amb les seves sabates i entendre com se senten en una institució que les tracta amb condescendència i paternalisme”

Les organitzadores demanen que tothom que assisteixi a la concentració porti un parell de sabates més, per realitzar un gest simbòlic

Després del gest, es llegiran les conclusions del Sínode internacional de dones, organitzat pel Catholic Women’s Council que durant un any va recollir les veus de més de seixanta col·lectius de dones d’arreu del món.

El treball sinodal es va dur a terme amb sessions d’escolta, discerniment i pregària. Alcem la veu hi va participar amb aportacions pròpies i va formar part de l’organització a través del grup de parla hispana.

Algunes de les conclusions més rellevants són que les dones creients volen una església que compleixi la promesa baptismal d’igualtat, amb tolerància zero a l’abús, amb total transparència en els seus processos i amb participació plena a tots els nivells.

Una Església que es manifesta a favor de la dignitat de tota persona ha d’erradicar el clericalisme i rebutjar exclusions per raons de gènere o pertinença a col·lectius LGTBIQ+.

Aquestes conclusions han estat trameses al Vaticà, a la subsecretària del Sínode dels bisbes, la religiosa Nathalie Becquart, i a diferents bisbats de l’Estat, el passat mes d’octubre del 2022.

El papa Francesc ha manifestat una voluntat i una necessitat d’escolta de tots els batejats i batejades perquè el Poble de Déu avanci conjuntament, i el col·lectiu Alcem la Veu es fa ressò d’aquestes paraules.

Quan el Sínode internacional de dones afirma que els pobres són Església, els migrants i refugiats són Església, les dones són Església, els indígenes són Església, les persones divorciades i tornades a casar són Església, les persones LGBTQ+ són Església, convertim les nostres comunitats en espais d’acollida de la vida

L’acte reivindicatiu del dia 5 de març se celebrarà conjuntament a 18 ciutats de tot l’Estat i el vídeo promocional s’ha fet des de Barcelona amb un text extret del poema Cançó de fer camí, de Maria-Mercè Marçal, que ha esdevingut ja un himne feminista. Al final de l’acte hi ha prevista una actuació musical.

Finalment, a la concentració es llegirà un text de l’Evangeli i se’n farà una lectura amb perspectiva de gènere.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!