El cardenal brasiler Cláudio Hummes ha mort a causa d’un càncer que ha afeblit el seu estat físic, amb 87 anys.

Membre de l’orde franciscà, la justícia social sempre va ser la seva preocupació principal i és recordat perquè va inspirar al Papa el nom de Francesc. De fet, quan va ser escollit Pontífex, li va dir: “No t’oblidis dels pobres.”

Fill de migrants alemanys, el cardenal Hummes va néixer el 1934 a Montenegro (Brasil) i va ser ordenat sacerdot el 1958. A Roma es va doctorar en Filosofia a la Universitat Antonianum.

Al Brasil va ser professor de Filosofia a la Facultat de Filosofia de l’orde franciscà i a la Pontifícia Universitat Catòlica de Porto Alegre. També va ser director de la Facultat de Filosofia de Viamão i superior provincial dels franciscans.

Va ser bisbe de Santo André, Fortaleza i São Paulo. El 2006 va ser cridat a Roma per ser prefecte de la Congregació per al Clergat, fins que va ser substituït per límit d’edat el 2010.

El cardenal Hummes amb indígenes de l’Amazònia. Foto: REPAM

De retorn al Brasil, va ser nomenat president de la Comissió Episcopal per a l’Amazònia i de la Conferència Nacional de Bisbes, càrrec que va ocupar fins al 2022.

El 2014 va ajudar a crear la Xarxa Eclesial Panamazònica, de la qual va ser el primer president. Va ser relator general del Sínode per a l’Amazònia el 2019 i des del juliol del 2020 fins al març del 2022 va presidir la recent creada Conferència Eclesial de l’Amazònia.

Des de la Conferència Eclesial de l’Amazònia i la Xarxa Eclesial Panazamònica destaquen que el cardenal “ens va mostrar la seva opció preferencial per l’Amazònia i els seus pobles originaris i ens va animar a passar del ‘s’ha de fer’ al ‘fer’, que reconeguem, valorem i visibilitzem el que estem fent i el que ja es va fer. Ell ens va impulsar a fer possible aquella Església en sortida i respondre als desafiaments del panorama territorial amazònic”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!