Acollir-se al sagrat

Ara fa mil anys Oliba de Cerdanya (971-1048),abat de Ripoll i de Cuixà, fou ordenat bisbe d’Osona. Amb aquesta avinentesas’han celebrat un seguit d’actes que es prolonguen encara, com l’exposició queorganitza el Museu Episcopal de Vic fins al febrer del 2019.

En el seu temps es consolidaren les sagreres,els espais de trenta passes eclesiàstiques al voltant dels temples, quedelimitaven una zona protegida de les violències feudals. Moltes de les nostresviles i ciutats tenen origen en aquests espais d’immunitat. Això explica queels carrerons estrets s’arremolinin al voltant dels temples. Però per tald’assegurar un clima de convivència, calia anar més enllà i que s’establís unaautoritat que prohibís la pràctica de qualsevol tipus d’acte violent arreu delterritori. Aquest fou l’objectiu de les assemblees de Pau i Treva de Déu, laprimera de les quals, als comtats catalans, va tenir lloc a Toluges (Rosselló),el 1027, sota presidència de l’abat Oliba. Espais i temps de pau foren lescoordenades eclesials d’un nou model de societat.

En un quadern de Cristianisme i Justícia (n.210), que porta per títol Acollir-se al sagrat. La construcció política dellocs habitables, José Laguna, teòleg, músic i pedagog, afirma que ja Jesús fouun constructor de llocs habitables per a aquells i aquelles a qui la societatde la seva època havia condemnat al desnonament d’identitats negades iexcloses. Al seu voltant s’arredossaven els més desafavorits de la societat.

I posa com a exemples l’Església alemanya, queha tret la pols al vell dret d’asil, i una església protestant holandesa queporta un mes celebrant serveis religiosos ininterrompudament per evitar quedeportin una família de refugiats armenis que porta nou anys vivint al país. Lallei impedeix que la policia entri en llocs de culte durant les celebracionsreligioses.

El papa Francesc a Amoris laetitia (30) afirmaque «davant de cada família es presenta la icona de la família de Natzaret, ambla seva quotidianitat feta de cansaments i fins i tot de malsons, com quan vahaver de patir la incomprensible violència d’Herodes, experiència que esrepeteix tràgicament encara avui en tantes famílies de pròfugs rebutjats idesarmats».

Els testimonis de persones que poden celebrar el Nadallluny de les seves llars gràcies a l’acolliment en llocs d’Església, querecollim al Primer Pla, ens pot ajudar a viure aquestes festes tocant de peus aterra. Bon Nadal!

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!