Després de l’Assemblea Plenària extraordinària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), centrada en la qüestió dels abusos sexuals comesos per membres de l’Església, han comparegut en roda de premsa el president de la CEE i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, i el secretari general de la CEE, Mons. Francisco César García Magán.

El cardenal Omella ha destacat que “hem après a estar a prop de les víctimes, a escoltar les seves històries terribles. No sempre aconseguim empatitzar-hi, però estem cridats a acompanyar aquest dolor, a donar esperança i veure què podem fer perquè no torni a passar”.

En la roda de premsa s’ha parlat de l’extrapolació que es fa de les dades obtingudes en una enquesta adjunta a l’informe del Defensor del Poble i que xifra en 440.000 les víctimes d’abusos en l’Església. El president de la CEE ha torna a insistir que “no correspon a la realitat. No sabem com s’ha fet l’enquesta, hi ha una opacitat per arribar a una conclusió que no és lògica”.

Especialment contundent ha estat Mons. García Magán quan ha assegurat que “en honor de la veritat i la justícia, la immensa majoria dels nostres sacerdots i religiosos treballen abnegadament al servei de les nostres comunitats, amb un esperit heroic molts cops. Per això, faig aquesta reivindicació. Estendre una ombra de sospita sobre la majoria és fals i injust”.

La percepció del cardenal Joan Josep Omella és que ha descendit dràsticament el nombre d’abusos, i ha insistit en el fet que més que les xifres l’important són les persones.

CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA, president CEE

“Les xifres, al final, no ens porten enlloc. Cal tenir present les persones: acollir-les, escoltar-les, acompanyar-les i reparar en la mesura que es pugui. Demanem perdó a les víctimes i volem rectificar”

En aquest sentit, Mons. García Magán ha apuntat que tractar les víctimes com a números seria una falta de respecte i que “tot i que només en fos una, tindria el mateix dret a l’acompanyament que si en fossin milers”.

Un altre dels temes que ha sortit en la compareixença davant dels mitjans han estat les recomanacions que proposa l’informe del Defensor del Poble. Per al secretari general de la CEE, la reparació integral de les víctimes passa per un “acompanyament psicològic, espiritual per a qui ho desitgi, i econòmic per a totes les víctimes, sense discriminació”.

Aquí ha posat en relleu que l’Església està d’acord amb mecanismes de reparació integral per a totes les víctimes, no només per a les de l’Església: “Estem disposats a col·laborar si es constitueix un fons per part de les autoritats públiques per a totes les víctimes, per no crear una discriminació entre víctimes. Cal posar totes les víctimes al centre.”

Segons el cardenal Omella, el millor missatge que pot donar l’Església és “el nostre compromís diari per construir una societat més justa i al costat dels pobres, dels necessitats, dels descartats, també, evidentment, de les víctimes dels abusos”.

Per això, ha subratllat també la necessitat de saber escoltar: “Noto que la nostra societat es va polaritzant molt. Hi ha molta soledat, els joves necessiten ser escoltats. Hem insistit en aquest tema en el Sínode, en el ministeri de l’escolta que sempre ha estat a les famílies i a les parròquies. I no hem de perdre’l.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!