“La vida, bona notícia” és el lema que es proposa per a la Jornada per la Vida. Una jornada que l’Església celebra el 25 de març, solemnitat de l’Anunciació del Senyor, però que aquest any, com que ha coincidit amb Dilluns Sant, s’ha traslladat al 8 d’abril.

La Subcomissió Episcopal per a la Família i la Defensa de la Vida ha preparat els materials per a la seva celebració i plantegen que la vida sempre és una bona notícia. Per això, “ha de ser rebuda i valorada i cuidada, des de la seva concepció fins a la seva mort natural”.

Els bisbes escriuen que la vida no és “un dret absolut a la lliure disposició del criteri humà”, sinó “un do de Déu” i aquest és el motiu “més profund” perquè sigui considerada “una bona notícia”.

El missatge episcopal distingeix entre el do, que “és una cosa que acollim perquè se’ns entrega” i el dret, que “és una cos que nosaltres podem exigir, amb els seus límits en el cas de la vida”.

També assenyalen la diferència entre regal i do. El primer “és una cosa que se’m dona perquè en disposi com vulgui”, mentre que el do “implica una tasca, una responsabilitat”, amb unes implicacions a l’inici, en el transcurs i al final de la vida.

El fet que la vida sigui un do i una bona notícia “ens convida a acollir-la sempre, incondicionalment”. Per això, reclamen ajuda a les mares per descobrir que “la vida que porten al seu si realment és una bona nova”.

Els bisbes defensen una valoració positiva de la maternitat i de la vida humana naixent que es visibilitzi amb “ajudes efectives integrals” perquè les mares que afronten un embaràs inesperat “puguin continuar gestant el seu fill sense problemes” i perquè les famílies “es puguin plantejar lliurement i responsablement la possibilitat de concebre un nou fill”.

Que la vida sigui un do també implica que “no hi ha un dret absolut a tenir un fill”. En aquest sentit, els prelats acullen “els avenços mèdics que ajuden a detectar les causes de l’esterilitat, intentant remeiar-les”, però recorden que “no s’haurà de fer servir la tècnica per produir de manera artificial la fecundació”.

Especialment consideren molt greu els ventres de lloguer. I s’uneixen a la petició del papa Francesc perquè la comunitat internacional es comprometi a prohibir universalment la pràctica de la maternitat subrogada.

El missatge dels bisbes posa èmfasi en el fet de la cura de la vida humana, “especialment en situacions de fragilitat”.

Els bisbes denuncien el tràfic de persones i l’esclavatge modern “perquè són violacions clares de la dignitat humana, perquè redueixen les persones a simples objectes d’explotació econòmica i física”.

Un altre aspecte que destaquen és pal·liar situacions de pobresa extrema i revisar “les nostres actituds cap a persones migrants”. I no obliden les persones sotmeses a “condicions de treball inhumanes”.

En l’ancianitat i la malaltia terminal la vida continua sent una bona notícia, fet que implica “tenir cura per no actuar segons el criteri que en aquests moments la vida ja és una càrrega pesada que cal eliminar”.

El missatge conclou amb la invitació “d’aixecar la mirada a la vida eterna perquè la nostra existència transcendeix els límits temporals d’aquest món”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!