El papa Francesc, un ancià venerable de 86 anys, no dubta a dialogar amb franquesa i sense manies amb els joves. Ho fa sense embuts, parlant sobre els temes que els preocupen: les tecnologies, les addiccions, el sexe, els abusos, la manca d’horitzons… Ho fa en el tracte de tu a tu, però també explorant nous formats i llenguatges.

Les generacions van canviant de nom. Després de la generació X, va venir la Y i ara la Z. En el fons, del que ens parla la modificació constant de nomenclatura és del context, dels canvis vertiginosos socials, econòmics, culturals i polítics que s’esdevenen i que incideixen, evidentment, en cada generació. Però més enllà d’això, l’horitzó i l’anhel dels joves continua sent el mateix. El Papa ho té clar i sap trobar la clau per obrir el cor dels joves.

Amb la mirada posada en la Jornada Mundial de la Joventut de Lisboa, el Vaticà va presentar el 24 de juliol un nou episodi de Popecast, un diàleg a distància entre Francesc i un grup de nois i noies que li anaven explicant les seves històries. Els perfils eren ben diversos: un discapacitat, dos interns de presó, una noia amb trastorns psicològics, un adolescent enganxat als videojocs. El Papa els escoltava, consolava i animava.

Davant dels errors que els joves cometen en un moment donat de la vida, el Papa els diu que “la vida no s’ofega en els errors. Els nostres errors moltes vegades ens fan reflexionar per tirar endavant”. Davant de les dificultats que de vegades tenen per sortir-se’n, per no enfonsar-se, el Papa els anima: “Mireu sempre endavant, no perdeu l’horitzó, perquè és el que us farà tirar endavant. I l’horitzó és Déu. No perdeu aquesta aventura de la vida. No entreu en els laberints de la consciència que al final no ens salven.”

Al final del Popecast, el Papa acaba amb una invitació a participar en la Jornada Mundial de la Joventut, que se celebra del 31 de juliol al 6 d’agost a Lisboa: “Val la pena anar a la JMJ. Val la pena arriscar-se! Qui no s’arrisqui que no hi vagi. Val la pena anar-hi, i després parlem.”

És la 37ena edició d’una trobada que va posar en marxa el papa Joan Pau II. Des d’aleshores, amb el parèntesi de la pandèmia, s’han anat repetint aquestes trobades presencials i privilegiades del Papa amb el rostre jove d’una Església que vol ser un interrogant per al món.

Quan Francesc anima els joves a arriscar-se, es remet al lema de la JMJ d’enguany: “Maria se n’anà decididament” (Lc 1,39). “El moment d’aixecar-se és ara! —els commina Francesc—. Posem-nos drets de pressa! I, com Maria, portem Jesús dins de nosaltres per comunicar-lo a tothom. En aquest bonic moment de les vostres vides, seguiu endavant, no posposeu el que l’Esperit pot fer en vosaltres.”

Connectats per vacances

Durant el mes d’agost podreu seguir totes les novetats que depari la informació i la cultura religiosa a través del web www.catalunyacristiana.cat. El setmanari torna el 3 de setembre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!